Oppositie boos: wat wil Rutte in achterkamertjes?

time icon
ANP

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen van premier Rutte weten waarom hij alleen "in achterkamertjes" over een belastingherziening wil praten. GroenLinks-leider Klaver heeft namens de oppositie een toelichting van de premier gevraagd. 

Die blijft er in een tweede briefje van vanmiddag bij dat het belastingplan alleen slaagt als de gesprekken erover in vertrouwelijkheid worden gevoerd. CDA-Kamerlid Omtzigt laat via Twitter weten dat hij vindt dat het kabinet ook in het tweede briefje geen antwoord geeft op alle vragen.

De partijen willen weten of er nu wel of geen akkoord is tussen VVD en PvdA over een belastingherziening, omdat staatssecretaris Wiebes in de eerste brief vandaag aan de Tweede Kamer schreef dat er toch geen akkoord is. Volgens hem is het kabinet "dicht bij overeenstemming".

ChristenUnie-leider Slob: "Dit is echt ongelofelijk. Ik vraag me af of er nog iemand in het kabinet zit die regie over dit proces heeft."

Achterkamertjes

Gistermiddag maakte Wiebes bekend dat coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord hadden bereikt over een nieuw belastingstelsel en dat de oppositiepartijen zouden worden uitgenodigd om hierover mee te praten. Die eisten onmiddellijke openbaarmaking van het akkoord.

Gisteravond laat liet premier Rutte weten dat hij openbaarmaking een slecht idee vindt. Volgens hem heeft het plan alleen kans van slagen als het "in achterkamertjes" besproken wordt. Vandaag herhaalde hij dat. "De enige manier is om het in alle rust te doen. Anders wordt het plan uit elkaar gescheurd. In het openbaar gaat iedereen zijn eigen leuke dingetjes eruit halen."

De enige manier is om het in alle rust te doen.

Premier Rutte

CDA-leider Buma: "Wat bedoelt de premier met 'uit elkaar gescheurd' en dat het 'in achterkamertjes' moet? Wat betekent nu ineens 'dichtbij overeenstemming'?" 

"Een nieuw belastingstelsel gaat niet over deze kabinetsperiode of deze coalitie. Een nieuw stelsel moet wel 15 jaar mee", zegt SP-leider Roemer. "Dat krijg je niet voor elkaar als er ergens in een bunker in Noordwijk achter gesloten deuren in het diepste geheim iets besloten moet worden. Ik wil openheid, anders wordt het sowieso helemaal niks."

Het is geen boom, het is geen twijgje, het is een blaadje.

Elbert Dijkgraaf, SGP-Kamerlid

D66-leider Pechtold: "Ik voorspelde gisteren al dat we niet meer dan een gerecyclede dooie boom zouden krijgen, maar dit briefje van de staatssecretaris is niet meer dan een twijgje." Kamerlid Dijkgraaf van de SGP: "Het is geen boom, het is geen twijgje, het is een blaadje."

Ook PVV-leider Wilders vindt dat "iedereen moet weten en zien waar dit over gaat". Een poging van de oppositie om op korte termijn een debat te organiseren met premier Rutte mislukte. VVD en PvdA, die in de Tweede Kamer nog steeds een meerderheid hebben, hielden dat tegen.

Eerste briefje van staatssecretaris Wiebes

Op Prinsjesdag heeft het kabinet zijn ambities kenbaar gemaakt ten aanzien van een herziening van het belastingstelsel. De afgelopen periode is hier intensief aan gewerkt en zijn verschillende overleggen gevoerd. 

Het kabinet is dichtbij overeenstemming over de mogelijkheden om de lasten op arbeid te verlagen en het stelsel te vereenvoudigen. Voor het zomerreces willen wij gesprekken daarover voortzetten met andere partijen in de Kamer. Daaraan voorafgaand moet nog een aantal technische kwesties nader worden uitgewerkt. Inzet van het kabinet is om bij voldoende breed draagvlak uiterlijk op Prinsjesdag te komen met een voorstel. Daarbij streeft het kabinet er naar al in het Belastingplan 2016 eerste stappen te zetten. 

De autobrief 2 (over de autobelastingen red.) is in een gevorderde staat van voorbereiding. Ik verwacht deze op korte termijn naar uw Kamer te sturen, zodat wij daarover nog voor het zomerreces een debat kunnen voeren. 

STER Reclame