Christopher Lee was een van de productiefste acteurs aller tijden. Hij speelde sinds 1947 in meer dan 250 films, vooral als monster of schurk.

Tot zijn bekendste rollen horen die van de kwaadaardige tovenaar Saruman in de Lord of The Rings-trilogie (2001-2003), graaf Dracula in een reeks van Hammer Horror-films en graaf Dooku in Star Wars Episodes II en III (2002 en 2005).

Ook was hij te zien als de schurk Francisco Scaramanga in de James Bond-film The Man with the Golden Gun (1974). Ian Fleming, de schrijver van de James Bond-boeken, was Lees stief-oom. Fleming zelf had Lee graag gezien als de vertolker van James Bond, maar daar is het nooit van gekomen.

Monster van Frankenstein

In 1947 maakte Lee op zijn 25ste zijn filmdebuut in de film Corridor of Mirrors. Voor die tijd had hij kantoorbaantjes bij verschillende scheepvaartbedrijven in Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Britse luchtmacht.

Na de oorlog probeerde hij aan de slag te komen als filmacteur, met wisselend succes. Zijn lengte en 'buitenlandse' uiterlijk, maakten het hem niet gemakkelijk. Met de vertolking van het monster van Frankenstein in The Curse of Frankenstein (1957) oogstte hij zijn eerste succes. Tot 1977 was hij ook diverse malen te zien als graaf Dracula in films van dezelfde filmmaatschappij. 

Lord of the Rings

In de jaren 70 probeerde hij het horrorgenre van zich af te schudden. Hij speelde onder meer rollen in The private Live of Sherlock Holmes, The Three Musketeers en The Wicker Man. In de jaren 80 raakte zijn carrière een beetje in het slop. Hij kreeg alleen nog maar kleine rollen in films als Gremlins 2 en Police Academy 7.

Toen Peter Jackson hem in 2001 vroeg voor de rol van Saruman, maakte zijn filmcarrière een doorstart. Lee was groot fan van de Lord of the Rings en was het enige lid van de cast dat J.R.R. Tolkien persoonlijk heeft ontmoet. 

Daarna meldde regisseur George Lucas zich voor een rol in zijn Star Wars-reeks en ook anderen zagen het weer zitten met de lange acteur op leeftijd. Recent kroop hij weer in de huid van Saruman in de Hobbit-films.

Ridder

In 2009 werd Lee geridderd door prins Charles en sindsdien mocht hij de titel Sir voeren. In 2011 kreeg hij de Academy Fellowship van de British Academy of Film and Television Arts. Deze oeuvreprijs viel eerder toe aan sterren als Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor en Stanley Kubrick.

Christopher Lee overleed zondagochtend in een ziekenhuis in Londen. Hij was 93.

STER reclame