Nederland gaat onderhandelen over verdeling bootvluchtelingen

time icon
AFP

Nederland gaat samen met landen als Duitsland, Frankrijk en België onderhandelen over de verdeelsleutel die de Europese Commissie heeft voorgesteld voor de verspreiding van bootvluchtelingen over Europa. De vier willen dat andere landen meer asielzoekers gaan opnemen. 

Staatssecretaris Dijkhoff zei in een debat in de Tweede Kamer dat hij contact met drie landen heeft gehad en dat zij hebben afgesproken om samen op te trekken. Het onderwerp komt mogelijk volgende week aan bod op een bijeenkomst van Europese ministers. Er wordt dan nog geen besluit over genomen.

De Europese Commissie kwam onlangs met het voorstel om 40.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland te herplaatsen. Nederland zou 2047 Syriërs en Eritreërs moeten overnemen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rutte: we doen al veel aan asielopvang

Premier Rutte zei dat hij het eens is met de analyse dat er iets moet gebeuren. "Maar we doen in Nederland al zoveel aan asielopvang, veel meer dan in veel andere landen", voegde hij daaraan toe. "Dus vraag één zal zijn: hoe zorg je ervoor dat ook die andere landen hun verantwoordelijkheid nemen?"

Een deel van de Kamer wilde dat het kabinet zich duidelijker voor of tegen het voorstel uitsprak. Rutte zei dat niet te kunnen, omdat er nog te veel vragen zijn. "Wat ik nooit doe bij onderhandelingen, is de ultieme vraag beantwoorden. Want als ik dat doe, geef ik mijn onderhandelingspositie helemaal weg."

Die ultieme vraag is hoeveel asielzoekers Nederland wil overnemen van de Zuid-Europese landen. En dat hangt volgens Rutte helemaal af van hoe de verdeelsleutel wordt gemaakt. "Daar zouden we het absorptievermogen van de verschillende landen zwaarder in willen terugzien."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rutte: niet dimdammen over asielzoekers

STER Reclame