De PVV-leider bij een prijsuitreiking in Texas, waar de zogeheten Garland-cartoons werden getoond.
NOS Nieuws

Ambassade voorbereid op Mohammed-cartoon in PVV-zendtijd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassades voorbereid op het plan van PVV-leider Wilders om Mohammed-cartoons te tonen op de televisie. Dit bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de Volkskrant. Wilders mag geen Mohammed-cartoons ophangen in het gebouw van de Tweede Kamer. Hij wil daarom de tekeningen laten zien in de zendtijd van politieke partijen.

Buitenlandse Zaken heeft de buitenlandse posten van dit plan op de hoogte gesteld om te voorkomen dat er in islamitische landen boze reacties op Nederland komen. De ambassades zullen in deze landen benadrukken dat niet de Nederlandse regering, maar een individueel Kamerlid verantwoordelijk is voor het vertonen van de cartoons.

Gevoelige kwesties

Een diplomatieke bron benadrukt dat er "zeker geen crisissfeer" is in de islamitische landen naar aanleiding van de Mohammed-cartoons. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verstuurt vaker informatie over politiek gevoelige kwesties in Nederland aan de buitenposten, zo wordt gezegd. Diplomaten zijn destijds ook goed op de hoogte gehouden over de pedofielenvereniging Martijn en het Nederlandse euthanasiebeleid.

Wilders wil de zogeheten 'Garland-cartoons' op de tv tonen. Het zijn tekeningen die vorige maand te zien waren bij een prijsvraag in Texas. Twee bewapende radicale moslims werden voor het gebouw door de politie doodgeschoten. Wilders, die de bijeenkomst had bijgewoond, was op dat moment al vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl