Radiomicrofoon
NOS Nieuws

'Ga weg, hou op, ik heb toch 40 jaar ervaring?'

Menno Duiven is 62 jaar en zit al drie jaar zonder werk. Hij heeft veertig dienstjaren erop zitten. In de chemie, het verzekeringswezen, de scholing en de reclamewereld. Hij werkte soms 80 tot 100 uur in de week, zegt hij. "En dan ben je 59 en wordt er gezegd: bedankt. Het is slikken of stikken. Daar word je niet vrolijk van."

Hij blijft zichzelf bezighouden. Duiven maakt zijn uurtjes bij de lokale omroep van Wijchen. "Je zou misschien denken: die man heeft geen leven meer. Maar zo erg wil ik het niet maken. Ik laat me niet uit het veld slaan."

Het CPB kwam vandaag met het advies om oudere werklozen geleidelijk een lagere WW-uitkering te geven. Op die manier zouden ze eerder een nieuwe baan accepteren met een lager salaris.

Maar werkgevers zitten helemaal niet op ouderen te wachten, zegt Duiven, die al zo'n 150 sollicitatiebrieven verstuurde. "Je hoort niets. Of via de mail een berichtje: uw sollicitatie is in goede orde ontvangen. Dan houdt het op."

In Nederland is 31 procent van de langdurig werklozen, mensen die langer dan een jaar op zoek zijn naar werk, ouder dan 55. Als zij werkloos worden, is de kans op langdurige werkloosheid bijna twee keer zo groot als gemiddeld.

Liegende werkgevers

Duiven denkt dat de reden van de afwijzing vrijwel nooit eerlijk wordt gegeven. "We moeten af van het spelen van kiekeboe. Ik ben gewoon te oud, niet interessant voor werkgevers." De reden wordt niet genoemd, omdat het niet mag van de wet, denkt Duiven. "Ja, zeggen ze dan, u hebt te weinig ervaring. Ga weg, hou op, ik heb 40 jaar ervaring. Hoeveel meer ervaring wil je hebben? Daar word ik pissed off van."

De radiomaker denkt dat de 55-plussers specifieke kwaliteiten hebben. "We hebben een werkethos dat stamt uit de vorige eeuw. Gedisciplineerd aan het werk, met hart voor de zaak."

Opgeven doet Duiven niet. Hij wil graag weer 'actief bezig zijn met z'n hoofd'. "Ik ga gewoon door. Ik blijf solliciteren. Ik blijf mijn netwerk gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl