ANP
NOS Nieuws

Topkoks verzetten zich tegen het beperken van de jacht

Zo'n 200 koks, onder wie Jonnie Boer, Joop Braakhekke, Paul Fagel en Robert Kranenborg, verzetten zich tegen de plannen van het kabinet om de jacht op dieren verder aan banden te leggen.

Staatssecretaris Dijksma wil in een wet vastleggen dat jagers eerst moeten bewijzen dat er te veel dieren van een bepaald soort zijn, voordat ze mogen schieten. Het is een politiek compromis. De PvdA vindt namelijk dat de jacht in dienst moet staan van de natuur. In het verkiezingsprogramma stond nog dat de plezierjacht verboden moet worden. Maar de VVD wil jagers niet onnodig met een ingewikkelde administratie opzadelen.

En daar zijn de 200 Nederlandse koks het roerend mee eens. In een brief aan de Tweede Kamer vragen ze Dijksma aandacht voor de "verregaande bureaucratisering", die het wetsvoorstel met zich mee zou brengen.

De koks vinden het verder inperken van de jacht bovendien niet in de huidige tijdgeest passen. "We hanteren de code van eer. Dat betekent dat we duurzaam met lokale producten werken, juist wat nu de trend is. Dat wordt straks onmogelijk gemaakt", zegt Joop Braakhekke.

Jacht in aantallen per jaar (Jagersvereniging)

DiersoortAantallen
Houtduiven500.000
Wilde eenden250.000
Hazen170.000
Fazanten75.000
Konijnen74.000
'Wie zegt nou dat er niet met verstand gejaagd wordt?'

Algeheel verbod?

Voor de Partij voor de Dieren gaat de wet van Dijksma juist niet ver genoeg. De partij wil een algeheel verbod op het vrij bejagen van diersoorten. "Het is echt niet meer van deze tijd om voor je hobby dieren te doden, zonder dat daar een noodzaak voor is", zegt fractievoorzitter Thieme.

Thiemes initiatief, waar zonder steun van de PvdA geen meerderheid voor is, wordt morgen in de Tweede Kamer besproken. De nieuwe wet van Dijksma wordt maandag in de Kamer behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl