Rector Akgündüz
NOS Nieuws

Bussemaker eist vertrek islamitische rector

Minister Bussemaker heeft geen vertrouwen meer in de rector van de Islamitische Universiteit van Rotterdam (IUR). Ze heeft de raad van toezicht ontboden en wil dat die de rector wegstuurt.

Rector Akgündüz raakte in opspraak toen hij in aanloop naar de verkiezingen in Turkije op Facebook een oproep deed om niet op de linkse pro-Koerdische partij HDP te stemmen. Hij noemde het "een partij van homo's en Armeniërs". Eerder schreef hij dat mensen die niet op president Erdogan stemmen "domme moslims" zijn.

Bussemaker wil tekst en uitleg van de raad van toezicht van het opleidingsinstituut. "Ik zal hen tevens aangeven dat mijn vertrouwen in de rector weg is."

Steniging

De Turkse theoloog kwam twee jaar geleden ook al onder vuur te liggen, nadat hij steniging zou hebben aangeduid als "een van de voorgeschreven straffen binnen de islam". De VVD pleitte toen voor intrekken van de accreditatie van de school en begin dit jaar werd de IUR onder verscherpt toezicht gesteld.

Akgündüz publiceerde vandaag nog een stuk op de site van de Islamitische Universiteit van Rotterdam over radicalisering en extremisme in de islam. De IUR, een hbo-instelling met onder meer de enige imamopleiding in Nederland, telt ongeveer 200 studenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl