ANP

Joop van den Ende gaat een tv-show op zaterdagavond maken die draait om schoolklassen die muziek maken. Het is een van de initiatieven van de beweging Meer muziek in de klas, die zich inzet voor meer muziekonderwijs op de basisschool. "Er komen twaalf uitzendingen op zaterdagavond en een groot programma vlak voor de Kerst", zegt Van den Ende.

De plannen werden bekend bij een concert dat kinderen gaven in de Jaarbeurs in Utrecht. Daarbij waren onder anderen minister Bussemaker, de theaterproducent Van den Ende en koningin Máxima. Meer muziek in de klas is een idee van Máxima. "De wens is zoveel mogelijk kinderen muziekles te geven. Muziek is plezierig om te maken, en het samenspel is goed voor de ontwikkeling van kinderen."

De strijd tussen de schoolklassen begint volgend voorjaar en zal te volgen zijn via internet. Het tv-programma erover is dan vanaf volgend najaar te zien op NPO3. "In het programma moeten alle talenten samenkomen", zegt Van den Ende. "Van initiatieven van het Concertgebouw tot een muziekschool in een klein dorpje."

Het wordt een wedstrijd, maar niet op de manier van programma's als de talentenjacht Idols. "Competitie kan geen kwaad, dat is goed voor kinderen. Maar het krijgt een andere formule. Het gaat om de inhoud en het plezier dat kinderen hebben in het maken van muziek."

Vakdocenten

Verder is het de bedoeling dat scholen gaan samenwerken met fanfares, muziekscholen en conservatoria in hun regio om het muziekonderwijs te stimuleren. Daarnaast worden vakdocenten opgeleid en worden er lesprogramma's ontwikkeld.

Minister Bussemaker maakte eerder bekend 25 miljoen euro vrij te maken voor het project. Daar komt nog 25 miljoen euro bij die Van den Ende heeft ingezameld. 

STER reclame