Koning Willem-Alexander bij het monument in de Tuin van Bezinning ANP

Koning Willem-Alexander was vanmiddag bij een herdenking van politiemedewerkers die tijdens hun werk door een ongeluk of geweld zijn omgekomen. De plechtigheid was in de Tuin van Bezinning in Warnsveld, waar elk jaar de namen van omgekomen politiemensen worden bijgeschreven.

Sinds 1946 zijn er 162 politiemensen omgekomen tijdens hun werk. Vorig jaar was het er één: een motoragent die verongelukte tijdens het achtervolgen van een scooter. 

Een van de bekendere slachtoffers onder de 162 is Allegonda Gremmer. Zij werkte bij het arrestatieteam van de politie Rotterdam-Rijnmond en was het eerste vrouwelijke lid van een arrestatieteam in Nederland. Tijdens een inval in een huis Den Haag op 28 oktober 1997 werd zij door de bewoner doodgeschoten. In 1998 werd een Rotterdamse straat naar haar vernoemd; de Allegonda M. Gremmerstraat.

Tiende keer

Het was de tiende keer dat de politieherdenking werd gehouden. De Tuin van Bezinning is een nationaal monument en is in 2006 in gebruik genomen als herdenkingsplaats voor familie en vrienden van omgekomen politiemensen.

Willem-Alexander legde een bloemenkrans bij het monument. Ook minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en korpschef Gerard Bouman waren bij de herdenking.

STER reclame