Een moeder troost haar dochter. Steeds meer kinderen in Nederland worden het slachtoffer van mishandeling of misbruik ANP

Nederland moet zich meer en beter inzetten voor de rechten van kinderen. De kritiek komt van achttien deskundigen van een VN-comité en is volgens Kinderombudsman Marc Dullaert "opvallend stevig". Het comité doet zestig aanbevelingen.

Het VN-Kinderrechtencomité dat de aanbevelingen doet bestaat uit 18 deskundigen die advies geven aan landen die het Kinderrechtenverdrag hebben ondertekend. 

Ze zijn onder meer bezorgd over de decentralisatie van de jeugdzorg en de rechten van kinderen in het Caribisch gebied. Verder hebben ze kritiek op de gevolgen voor kinderen door oliewinning van Nederlandse bedrijven in het buitenland.

Pleeggezinnen

Een ander punt van zorg is het stijgend aantal kinderen in Nederland dat het slachtoffer is van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld. Deze zaken worden te weinig gemeld door hulpverleners en professionals. Ook de nazorg en bijstand is volgens het comité niet op orde.   

Daarnaast groeien steeds meer kinderen in Nederland in armoede op, stelt het comité. Er zijn zorgen over het hoge aantal kinderen in instellingen. Nederland zou meer pleeggezinnen moeten werven, vooral voor kinderen die ouder zijn dan tien en gezinnen die broers en zussen samen willen opvangen.

Weinig diplomatiek

Het kabinet wordt opnieuw gevraagd om de wet aan te passen, net als in eerdere rapportages van het Kinderrechtencomité. Jongeren van zestien en zeventien kunnen als volwassene worden berecht. De VN-deskundigen vinden dat dit niet mogelijk zou mogen zijn.

Er zijn ook lichtpuntjes. Tijdens een hoorzitting twee weken geleden in Genève bij het comité, beloofde de Nederlandse overheid om bij toekomstige wet- en regelgeving die over kinderen of jongeren gaat ook met deze groepen te overleggen voordat voorstellen worden gedaan.

Kinderombudsman

Volgens Kinderombudsman Dullaert krijgt Nederland een flinke tik op de vingers van het comité. "Meestal zijn de conclusies wat diplomatieker", zegt hij. Dullaert onderschrijft de kritiek van de VN. Vorig jaar zei hij nog dat kinderen in Nederland worden behandeld als tweederangsburgers

Dullaert zegt dat hij met de regering het gesprek aangaat over de zestig aanbevelingen. Hij noemt vooral de cijfers over mishandeling verontrustend en noemt het een van de ergste dingen die kinderen kan overkomen.   

STER reclame