Nobelprijswinnaar heeft problemen met vrouwen in het lab

Nobelprijswinnaar Tim Hunt Masur - Wikimedia Commons / CC 4.0 by-sa

De Britse Nobelprijswinnaar Tim Hunt heeft zijn excuses aangeboden voor opmerkingen over vrouwelijke wetenschappers. Hij zei onder meer dat ze gaan huilen als je ze bekritiseert. 

"Ik zal uitleggen wat mijn probleem is met meisjes", zei biochemicus Hunt maandag op een conferentie in Zuid-Korea voor wetenschapsjournalisten. "Drie dingen gebeuren als zij in het lab werken: jij wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en als je kritiek op ze hebt, barsten ze in huilen uit."

Tegen een BBC-radiozender zei Hunt vandaag dat hij de ophef over zijn opmerkingen betreurt. "Het was niet mijn bedoeling om iemand voor het hoofd te stoten." Het was volgens Hunt een poging tot humor die volkomen doodsloeg.

Ondanks zijn excuses blijft Hunt overigens wel achter zijn opvattingen staan. Hij vindt dat het verstandig is om vrouwen en mannen in aparte ruimten te laten werken. "Ik ben verliefd geworden op collega's en vice versa. Dat is erg storend in het wetenschappelijke onderzoek, omdat het verdraaid belangrijk is dat iedereen in het lab op gelijke voet staat."

Tim Hunt kreeg in 2001 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar celdeling EPA

STER Reclame