ANP
NOS Nieuws

Nederland wil Europese Spelen 2019 niet

NOC*NSF moet de organisatie van de Europese Spelen in 2019 teruggeven aan het Europees Olympisch Comité (EOC). De Europese Spelen waren al aan Nederland toegewezen, maar er is onvoldoende draagvlak voor het organiseren van het evenement in Nederland.

Dat is het resultaat van overleg tussen minister Schippers, de provincies en gemeenten. De verschillende partijen zijn niet bereid om de benodigde bijdrage van 57,5 miljoen euro op te brengen, zeggen zij in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de overheden kan het NOC*NSF onvoldoende financiële garanties geven om een dergelijke uitgave te rechtvaardigen. Ook is niet duidelijk wie voor eventuele financiële tegenvallers moet opdraaien.

Bezwaren

De directeur van de NOC*NSF, Gerard Dielessen, zegt niet blij te zijn met het besluit van de overheden. "Dit is een gemiste kans voor de sport en voor de samenleving."

"Natuurlijk waren Rotterdam en Utrecht al afgehaakt, maar er waren nog genoeg gemeenten die positief waren", zegt hij. Vanochtend liet echter ook Eindhoven weten dat de stad niet wil deelnemen aan de organisatie van het evenement.

Daardoor waren al drie van de vijf grote steden afgehaakt, terwijl ook Amsterdam en Den Haag bezwaren hadden geuit.

Topsportgehalte

De gemeenten, provincies en het Rijk twijfelen onder meer of er wel voldoende topsporters voor het evenement zullen kiezen. Zo hebben grote sporten als atletiek en zwemmen hun EK's in die periode al vastgelegd.

De betrokken overheden zeggen dat zij hun geld liever uitgeven aan een ander aantrekkelijk sportevenement met lagere kosten.

Omdat de Olympische Spelen elke vier jaar zijn, wilde het Europees Olympisch Comité graag een soortgelijk toernooi om die periode te overbruggen. De eerste Europese Spelen beginnen vrijdag in Bakoe in Azerbeidzjan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl