Russische journalist ontslagen na kritiek op Poetin

time icon

De Russische journalist Konstantin Goldenzweig is ontslagen nadat hij op de Duitse televisie kritiek had geuit op president Poetin. De correspondent van staatszender NTV zei dat Poetin beledigd is omdat hij niet bij de G7-top aanwezig mocht zijn.

In een interview met de Duitse politieke zender Phoenix zei Goldenzweig: "Het is voor Poetin pijnlijk dat hij niet bij de G7 is. Je kunt ervan uitgaan dat hij beledigd is dat men hem met alle mogelijke middelen probeert te isoleren en probeert aan te tonen dat Rusland geen deel uitmaakt van de westerse wereld.“

Volgens de journalist zullen de Russische staatsmedia er alles aan doen om te laten zien dat er geen oplossing mogelijk is zonder Rusland. "Het is in Poetins belang dat de situatie in Oost-Oekraïne nog lang instabiel blijft. Want Moskou profiteert daarvan", zei hij.

Censuur

Goldenzweig had zijn vertrek bij staatszender NTV al aangekondigd en zou over twee weken stoppen met werken. 

De Duitse journalist Anne Gellinek liet weten dat de Russische correspondent zijn baan kwijt is. "Gisteren geïnterviewd in het journaal, vandaag aan de kant gezet. Hoe censuur in zijn werk gaat", schreef zij op Twitter.

Anne Gellinek
@a_gellinek
Gestern russ Journalisten fürs #heute-journal interviewt zu Putin und #G7. Heute ist er fristlos entlassen. Überwachg u Zensur funktionieren
4 jaar geleden

Via Facebook reageerde Goldenzweig ook zelf op zijn ontslag. Hij bedankte degene die hem had ontslagen en schreef dat door zijn ontslag meteen duidelijk wordt hoe censuur en propaganda bij NTV werken. 

Via Facebook reageerde Goldenzweig ook zelf op zijn ontslag Facebook

De zeven grote industrielanden besloten vorig jaar Rusland als lid van de G8 te schorsen. Het Westen beschuldigt Rusland ervan de strijd van de separatisten in Oost-Oekraïne militair te ondersteunen. 

Rusland verwerpt de kritiek van de G7 en zegt dat het Westen juist meer druk moet uitoefenen op Kiev. In een reactie zei Poetin dat zijn land geen band meer heeft met het forum. 

Hij zegt dat Rusland graag een ander perspectief op zaken wilde geven. "Maar onze partners hadden daar geen behoefte aan. Dat moeten ze zelf weten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

poetin g7

STER Reclame