Amelia Earhart poseert bij haar laatste fotoshoot, in 1937
NOS Nieuws

Historisch beeld van luchtvaartpionier Amelia Earhart opgedoken

In de Verenigde Staten zijn nieuwe beelden opgedoken van de omgekomen vliegpionier Amelia Earhart, die in 1937 met haar vliegtuig boven de Stille Oceaan verdween. Op de 16-millimeterfilm is Earharts laatste fotoshoot te zien voor haar fatale reis.

Het gevonden filmrolletje is afkomstig van John Bresnik, wiens vader vermoedelijk de maker is. Zijn vader was de broer van de vaste fotograaf van Earhart, Albert Bresnik. "Ik heb nooit geweten om welke beelden het ging. Totdat mijn vader overleed en ik ze thuis eens heb bekeken", zegt Bresnik. "Het zat altijd in een doos op een plank in mijn vaders kantoor. Op de buitenkant stond 'Amelia Earhart, Burbank Airport, 1937'."

Langste vliegreis ooit

Earhart maakte zich in juli 1937 samen met haar co-piloot op voor een vlucht van zo'n 47.000 kilometer, wat de langste vliegreis ooit moest worden. Maar de eindbestemming werd nooit bereikt. "Vrouwen moeten dingen proberen, net als mannen dingen hebben geprobeerd. Als ze falen, is hun mislukking alleen maar een uitdaging voor anderen", zei Earhart vlak voor vertrek.

Ze werd bekend toen ze in 1932 als eerste vrouw alleen over de Atlantische Oceaan vloog. Drie jaar later stak Earhart als eerste piloot ooit solo de Stille Oceaan over van Hawaï naar Californië.

Boek en film

Van de ontdekte beelden zijn een boek en film, Amelia Earhart's last photo shoot, uitgebracht. "We zien hoe Albert Bresnik de foto's maakt, die we allemaal zo goed kennen", zegt uitgever Douglas Westfall. "Het is een originele 16-millimeterfilm uit de jaren 30. Het is kwetsbaar materiaal, maar het feit dat je een stukje Amerikaanse geschiedenis vasthoudt, is heel uitzonderlijk."

Historisch beeld van luchtvaartpionier Amelia Earhart opgedoken

Onduidelijk is wat er precies is misgegaan tijdens Earharts vlucht rond de wereld. De meeste onderzoekers denken dat het vliegtuig door brandstofgebrek in zee is gestort. Andere deskundigen zeggen bewijzen te hebben dat het toestel een noodlanding heeft gemaakt op het eiland Nikumaroro in de Stille Oceaan, dat tegenwoordig tot de eilandengroep Kiribati behoort. Daar zouden de twee piloten zijn omgekomen.

Een andere theorie stelt dat de Earhart op een van de Marianen, een eilandengroep bij Japan, is geland en daar door Japanners is gevangengenomen. Zij zouden haar op verdenking van spionage hebben geëxecuteerd.

Stuurwiel

Drie jaar geleden vonden onderzoekers in de Stille Oceaan mogelijke resten van het verongelukte vliegtuig. Met een onderwatercamera werden een stuurwiel en landingsgestel ontdekt. Bij eerdere zoektochten werden op dezelfde plek nog crèmes gevonden, die veel gebruikt werden door vrouwen in de jaren 30.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl