Winkelier Gijs Koolmees
NOS Nieuws

Kiest Ede voor rust of winkelen op zondag?

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

Het was een belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar en nog steeds komen ze er maar niet uit in Ede: mogen de winkels open op zondag of niet?

Zelfs het nieuwe college durft er geen beslissing over te nemen. Daarom mogen 86.000 stemgerechtigde Edenaren het vandaag zeggen in een zogenoemd raadplegend referendum. Aan de hand van de uitslag zal de gemeenteraad een voorstel doen.

Middenstander Gijs Koolmees noemt zichzelf een verontruste ondernemer, hij hoopt dat de winkels zondag gesloten blijven. Afgelopen zaterdag heeft hij iemand door de stad laten lopen met een sandwichbord waarop de tekst stond: "We staan zes dagen voor u klaar. Gun ons de zevende".

Zakelijke argumenten

Met de zevende wordt natuurlijk de zondag bedoeld. In een overwegend christelijke gemeente als Ede betekent de traditionele rustdag nog heel veel.

Toch valt op dat in de campagnes voorafgaand aan het referendum religieuze argumenten niet werden gebruikt. "Religie is wel de basis. Ik zou persoonlijk nooit op zondag opengaan", zegt Koolmees. "Maar daar bovenop zijn er ook zakelijke argumenten die wij als ondernemers aandragen. We hebben gewoon rust nodig. Als ik wel op zondag open ben, moet ik een andere dag sluiten."

Straks weet de consument niet wie wanneer open is, zegt Koolmees. "Nu is het duidelijk. Het thema leeft zeer onder mijn klanten, maar het ontbreekt de politiek aan daadkracht. Ik hoop op een krachtig 'nee' in het referendum."

Luisterstand

De wethouders hebben onderling afgesproken geen uitspraken meer te doen over de zondagsrust. In de gemeenteraad bezetten christelijke partijen negentien zetels, niet-christelijke partijen hebben er twintig. Ook in het college zijn christelijke en niet-christelijke partijen vertegenwoordigd: CDA, ChristenUnie, PvdA, D66 en Gemeentebelangen. De SGP is met zeven zetels een grote oppositiepartij.

"Het thema zondagsrust ligt in de Edese politiek zeer gevoelig en de meningen zijn sterk verdeeld", zegt gemeentewoordvoerder Hans Vulto. "Dat maakt het moeilijk om een besluit te nemen. De politiek staat nu in de luisterstand, het woord is opnieuw aan de bevolking."

De stembureaus voor het referendum zijn open tot 21.00 uur. De uitslag wordt rond middernacht verwacht.

  • Pauline Broekema / NOS
    Een van de stembureaus
  • Marcel Korfage / NOS
    Stembureau 5

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl