Ploegbaas Richard Plugge van Lotto-Jumbo bij de start van Omloop Het Nieuwsblad ANP

Wielerploeg Lotto-Jumbo stapt uit de MPCC, de vereniging van professionele wielerteams voor een geloofwaardige wielersport. Uit verschillende testen is gebleken dat de cortisolmetingen van de MPCC niet 100 procent waterdicht zijn. Daardoor werd vorige maand renner George Bennett ten onrechte uit de Giro d'Italia gehouden.

"Wij zijn hiertoe genoodzaakt", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van de Lotto-Jumbo-ploeg. "Wij zijn inmiddels al twee keer tegen een zaak aangelopen en hebben vervolgens aanvullende testen uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat de metingen niet 100 procent betrouwbaar zijn. Zolang dat het geval is, kunnen en willen wij niet meewerken aan de controles."

Plugge: wij kunnen renners geen test laten doen die niet 100 procent is

Dat betekent automatisch dat de Lotto-Jumboploeg niet langer lid kan blijven van de MPCC. "Op het moment dat wij zeggen niet meer mee te willen doen aan die controles zeggen zij: dan kunnen jullie niet meedoen met ons", aldus Plugge, die benadrukt dat Lotto-Jumbo wel de filosofie van de MPCC blijft steunen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Nederlandse wielerploeg dit probleem heeft aangekaart bij de MPCC. "Wij hebben hier twee jaar geleden en het afgelopen jaar al vragen gesteld, om die procedure nog eens tegen het licht te houden. Dat is in de afgelopen Giro uiteindelijk ook gedaan. Een door de MPCC ingehuurde expert heeft toen ook vastgesteld dat de procedure niet 100 procent waterdicht is."

Daar moet dus verandering in komen, er is alleen één probleem, weet Plugge: "De statuten van de MPCC staan niet toe dat procedures halverwege het seizoen worden aangepast. Dat moet eerst worden voorgelegd aan de algemene vergadering en dat is pas in oktober. Daar kunnen wij niet op wachten. Wel hebben wij aangeboden om te helpen bij het waterdicht krijgen van de procedure."

Eerder stapten twee Italiaanse ploegen, Bardiani en Lampre, al uit de MPCC. Of er nu nog meer teams uit de vereniging zullen stappen, weet Plugge niet. "Wat andere teams doen moeten ze zelf weten. Ik sta alleen voor deze beslissing van onze ploeg."

STER reclame