Nerd van het Jaar geen eenzame knutselaar

Wouter Bruins Wouter Bruins

Het begon aan de spreekwoordelijke keukentafel met een schoenendoos, een föhn en nog wat spullen uit de bouwmarkt. Wouter Bruins maakte daarmee een apparaat dat aan de hand van bloedmonsters aantoont of iemand malaria heeft.

Het prototype van de malariadetector kostte slechts vier tientjes. "Wat je noemt extreem low budget", zegt Bruins. "Ik schrok er bijna van, maar het werkte en was beter dan de bestaande diagnostiek."

Bruins is door het weekblad Vrij Nederland op de eerste plaats gezet op de lijst van de 101 beste techneuten van Nederland. Dat klinkt goed, maar de daaraan verbonden titel 'Nerd van het Jaar' geeft te denken. De uitvinder zit daar niet mee. Integendeel, hij vindt het een geuzennaam. "Het is een erkenning voor ons soort mensen", zei Bruins in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1.

Pionieren

Bruins komt bepaald niet over als een nerd en zo voelt hij zich ook niet. "Toen we met de malariadetector bezig waren, hadden we vooral lol." 

Ook de honderd anderen op de lijst van VN hoeven zich niet weggezet te voelen als types die in eenzaamheid op zolderkamertjes aan het solderen zijn. Het weekblad wijst juist op het belang van uitvinders als Bruins. De nummer 1 is hier blij mee. "Het is vaak een kwestie van pionieren in een isolement. Dan is het fijn dat je aandacht krijgt."

De moderne uitvinder is heel iemand anders dan de 'stofjassen' van vroeger. Bruins: "Vroeger waren dit soort technologen in dienst van bedrijven, nu doen ze het op eigen gelegenheid."

Geslachtsbepaling

Ook de opkomst van de computer heeft veel veranderd. Ook dat leidt tot een ander soort uitvinder, zegt de 30-jarige Bruins. "Toen ik jong was had ik nog nauwelijks internet. Als je nu 12 bent heb je al onwijs veel technologie tot je beschikking. Daardoor kunnen kinderen zich gemakkelijker zelf ontwikkelen. Ze hebben daar de school niet meer zo voor nodig, 3D-printen leer je zo ook wel. Als ik nu zou beginnen, had ik nog meer kansen gehad."

Het omhulsel van de malariadetector is al lang geen schoenendoos meer. Bruins heeft inmiddels twee bedrijven, een voor de malariadetectie en een bedrijf dat technieken ontwikkelt voor de geslachtsbepaling bij kuikens.