IATA-vicepresident Windmuller presenteert de nieuwe maat
NOS Nieuws

Wereldwijde standaardmaat voor handbagage in vliegtuig

Er moet een standaardmaat komen voor handbagage in vliegtuigen. Nu heeft elke vliegmaatschappij nog eigen regels voor de afmetingen en dat veroorzaakt onduidelijkheid en irritatie bij de incheckbalies. Dat moet veranderen, vindt de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Bij IATA zijn ruim 250 luchtvaartmaatschappijen aangesloten. Een klein deel daarvan, 10 tot 15 maatschappijen, heeft nu zijn handtekening onder het plan gezet. Verder denkt een deel van de leden nog na over het nieuwe formaat. Goedkope maatschappijen, zoals Ryanair, zijn niet aangesloten bij IATA. Critici denken dan ook dat invoering van een standaardmaat nog ver weg is.

De internationale luchtvaartorganisatie wil dat handbagage een standaardmaat krijgt van 55x35x20 centimeter. Dat is kleiner dan nu door veel maatschappijen wordt toegestaan. IATA heeft met kofferfabrikanten gesproken en die zouden hebben gezegd dat ze nog dit jaar de winkels gaan bevoorraden met de nieuwe maat.

Plaatje

Op de koffertjes komt een plaatje waarop staat dat de IATA het formaat heeft goedgekeurd. Luchtvaartpersoneel kan zo in een keer zien dat het koffertje mee mag aan boord. De handbagage past volgens de IATA goed in de opbergruimte van vliegtuigen met meer dan 120 stoelen.

Gewicht

Sommige vliegmaatschappijen kijken eerder naar het gewicht van de handbagage dan naar de maat van tassen en koffertjes. Over het toegestane gewicht heeft de IATA geen internationale afspraken gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl