NOS Nieuws

Dijsselbloem: ondenkbaar om Griekse pensioenen ongemoeid te laten

Een Europees akkoord met Griekenland is niet mogelijk zonder een hervorming van het Griekse pensioenstelsel en de verhoging van de pensioenleeftijd. Daar is geen discussie over mogelijk, zei minister Dijsselbloem bij RTL Z.

De Grieken weten nu wat de EU anders wil. Ze moeten nu met serieuze alternatieven komen, zei Dijsselbloem. "Daar is wel over te praten, maar het is ondenkbaar dat je het pensioenstelsel ongemoeid laat, want dat is gewoon niet houdbaar."

Volgens de Eurogroepvoorzitter moeten de Griekse pensioenen gemoderniseerd worden, net als bij andere Europese landen. "Er zal een evenwicht moeten komen tussen wat er in het stelsel gaat en wat eruit gaat. En dan kun je praten over marges daarbinnen."

Nieuwe voorstellen

Griekenland heeft vanmiddag nieuwe voorstellen naar Brussel gestuurd voor de aanpak van de schuldencrisis. De Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank bekijken of er voldoende basis is om verder te praten.

Eind juni moeten de Grieken een Europees akkoord hebben bereikt om een laatste tranche van eerder toegezegde leningen te krijgen.

Weinig tijd

De Griekse premier Tsipras noemde het een cruciale fase. Ook Dijsselbloem benadrukte dat er weinig tijd is. "De plannen moeten nog geïmplementeerd worden. In die tijd moet in een aantal landen ook nog parlementaire goedkeuring plaatsvinden. We hebben echt weinig tijd over."

Minister Dijsselbloem denkt niet dat er vandaag nog een deal met de Grieken gesloten wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl