'Even wachten met aanbesteding spoorlijnen Overijssel'

Jayjay P / Flickr / CC / by-nc-nd

Statenleden in Overijssel willen wachten met het gunnen van concessies voor twee spoorlijnen in de provincie. Aanleiding is de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. VVD en PvdA in Overijssel hebben nog vragen over de aanbestedingsprocedure en willen zeker weten dat bij de aangemelde vervoerders geen integriteitsproblemen spelen.

Gedeputeerde Staten beslissen deze maand welk bedrijf de komende jaren mag rijden op de trajecten Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede. 

Integriteit

De PvdA ziet het liefst dat het provinciebestuur de hele aanbestedingsprocedure nog een keer onder de loep neemt. Statenlid Nooter zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor misstanden, maar wil toch beter worden geïnformeerd.

Ook de VVD vindt dat "enige voorzichtigheid is geboden". Fractieleider Joosten zei in het NOS Radio 1 Journaal dat integriteit net zo'n belangrijke factor is als de prijs en de kwaliteit van de nieuwe vervoerder. Tegelijk waarschuwt hij ervoor om de NS in het verdomhoekje te zetten. "De NS is een heel groot bedrijf. De top is hard aangepakt, maar we hoeven daarmee niet het hele bedrijf weg te gooien."

De grootste partij van Overijssel, het CDA, ziet geen reden om de procedure uit te stellen. "Wij vinden integriteit heel belangrijk, maar als er geen aanwijzingen zijn van misstanden, dan is het niet nodig alles opnieuw te bekijken", aldus CDA-Statenlid Schrijver. Hij zegt dat de aanbesteding zorgvuldig is verlopen. Volgens Schrijver heeft het geen nut om het hele dossier nog eens door te lichten. "Informatie die we niet hebben, kunnen we ook niet bekijken."

NS, Arriva, Syntus

De vervoerders die bij de provincie een bod hebben gedaan voor de exploitatie van de spoorlijnen zijn de NS, Arriva en Syntus. De treindiensten worden nu nog verzorgd door de NS.

De NS en Arriva waren ook in de race voor het openbaar vervoer in Limburg. Die aanbesteding werd gewonnen door de NS, maar later bleek dat het bedrijf vertrouwelijke informatie had gekregen van een oud-directeur van Veolia, de huidige vervoerder in Limburg. Daarop gunde de provincie de concessie alsnog aan Arriva.

STER Reclame