NOS Nieuws

Curaçaoënaars bezorgd over 'kankerverwekkend' groen spul

Curaçaoënaars bezorgd over 'kankerverwekkend' groen spul

Door correspondent Dick Drayer

Inwoners van Curaçao hebben last van de rookgassen uit de raffinaderij midden in Willemstad. Dat is al lang zo, maar enkele maanden geleden is daar nieuwe viezigheid bijgekomen.

Een vreemde groene substantie is neergedaald over de wijk Wishi die in de Curaçaose hoofdstad onder de rook van de Isla-installaties ligt. De bewoners weten niet wat het is en eisen duidelijkheid van de autoriteiten.

Sisi Dulfer heeft het voortouw genomen en bewoners gevraagd hun zorgen en klachten op papier te zetten. Daarmee wil ze naar de minister van Volksgezondheid. Als ze hoort dat die vroeger zelf huisarts is geweest in Wishi, wordt ze boos: "Hij heeft een eed afgelegd, hoe kan hij mensen hier dood laten gaan?"

 • Dick Drayer / NOS
  Sisi Dulfer
 • Dick Drayer / NOS
  Bezorgde bewoners bij de raffinaderij
 • Dick Drayer / NOS
  Uitslag aan de kant van de Isla-raffinaderij
 • Dick Drayer / NOS
  En ook deze airco ontkomt niet aan de groene aanslag

Want dat de situatie ernstig is in Wishi, bevestigt dokter Alexandra Severing. Zij is huisarts in de wijk. "Het is heel erg hier. Baby’tjes van twee weken oud komen hier piepend op mijn spreekuur. Ik hoef mijn stethoscoop niet te pakken om te zien dat dat astma is. Wat ik erg vind, is dat deze kleintjes er helemaal niets aan kunnen doen. Zij zijn slachtoffer van deze raffinaderij."

En daar komt nu dat groene spul bij. Op bijna alle lantaarnpalen zit het. Hekwerk en brievenbussen zijn precies aan de kant van de wind groen uitgeslagen. De kant dus van de raffinaderij. Isla heeft niet gereageerd op oproepen van de buurt om uit te leggen wat het is. Ook de overheid geeft niet thuis.

Dat zijn zware metalen, kankerverwekkend dus.

Peter van Leeuwen van Schoon Milieu Op Curaçao

Peter van Leeuwen van de milieugroep SMOC (Schoon Milieu Op Curaçao) weet het wel. Hij heeft het groene spul laten onderzoeken door TNO in Nederland. "Het gaat hier om nikkelhoudende, kankerverwekkende verbindingen en vanadium. Dat zijn zware metalen, kankerverwekkend dus."

"Meetresultaten geven aan dat de Isla drie tot vier keer meer rotzooi uitspuwt dan een jaar geleden." De uitstoot van vanadiumpentoxide, die de groene aanslag mede veroorzaakt, komt volgens Van Leeuwen doordat de Isla zwaardere olie raffineert. "Daar zitten meer nikkel en vanadium in. Een filter zou veel kunnen tegenhouden, maar de raffinaderij plaatst die niet."

NOS

Geëvacueerd

De bewoners van Wishi en ook SMOC kijken niet alleen naar de Curaçaose overheid, maar ook in de richting van Nederland. Zij vinden dat Den Haag Curaçao moet aanspreken op het niet optreden tegen de Isla. "Nederland weet precies wat hier gebeurt. Defensie heeft zelfs al zijn personeel geëvacueerd vanwege de extreme hoeveelheden zwaveldioxide en andere giftige stoffen. Te ongezond om te wonen, was het oordeel."

Dulfer, die 34 jaar in Nederland woonde, vindt ook dat Den Haag moet helpen. "Nederland staat bij elke ramp vooraan. Dat zou het ook moeten doen bij deze ramp, in het eigen koninkrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl