NOS Nieuws

Luna Zegers vond in flamenco de oerschreeuw voor haar verdriet

  • Jessica van Spengen/NOS
    Luna Zegers doet examen als flamenco-zangeres
  • Jessica van Spengen/NOS
    Ze is de eerste niet-Spaanse die afstudeert als flamenco-zangeres
  • Jessica van Spengen/NOS
    Luna kan haar verdriet kwijt in de flamenco

Door correspondent Jessica van Spengen

Ze vertrok een paar jaar geleden naar Spanje. Om helemaal opnieuw te beginnen. Haar voornaam Lonneke werd Luna, omdat ze zo gemakshalve al vaak werd genoemd. En ze werd verliefd. Op de Spaanse flamenco.

Luna Zegers is nu 40 jaar oud en studeerde gisteren als eerste niet-Spaanse af als flamenco-zangeres aan het conservatorium in Barcelona.

Luna wordt voor het eindexamen helemaal opgemaakt. Een deel van haar lange bruine haar wordt in een vlecht op haar achterhoofd vastgezet. Bij haar rechteroor wordt een bloem ingespeld.

Ze laat haar groene jurk zien, die rond de V-hals versierd is met flinterdunne loshangende draadjes. Onder aan de jurk wat roesjes. “Een flamenco-jurk, maar niet zo’n typische", zegt Luna, "omdat ik Nederlandse ben mag het best een beetje anders".

Ik zocht een oerschreeuw om mijn verdriet te kunnen uiten en die vond ik in de flamenco.

Luna Zegers

De flamenco kwam niet zomaar op haar pad. Ze werd geraakt door de muziek, bevangen bijna. Terwijl ze volschiet, vertelt ze dat ze in een paar jaar tijd haar vader, zusje en moeder verloor. Allemaal werden ze ziek en lagen ze lange tijd op bed. Haar moeder overleed als laatste.

Toen ze daarna op reis in aanraking kwam met de flamenco viel het allemaal op zijn plek. De van oorsprong Andalusische folklore-klaagzang sloot aan bij haar gevoel. “Ik zocht een oerschreeuw om mijn verdriet te kunnen uiten en die vond ik niet in andere muziek, maar wel in de flamenco.”

Nu dient haar verhaal, over hoe ze drie keer maandenlang aan een bed zat van iemand die ze steeds zieker zag worden en zag sterven, als inspiratie voor haar teksten.

In het Nederlands komt het niet zo binnen als in het Spaans.

Luna Zegers

Een Nederlandse ‘flamenca’, de reacties erop zijn wisselend. Soms merkt ze dat er Spanjaarden zijn die er moeite mee hebben dat een Nederlandse zich waagt aan dé trots van het land. Maar ze krijgt ook veel leuke reacties van mensen die het zien als een waardering voor de cultuur en de muziek.

Luna heeft geen typische flamenco-stem maar zegt dat ze de ritmes goed beheerst. Ze componeert ook haar eigen muziek.

Of het ook in het Nederlands zou kunnen? Ja, dat is mogelijk. “Maar dan komt het niet zo binnen als in het Spaans”, zegt ze. Wel hoopt ze met haar band snel een keer een tournee door Nederland te kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl