Er zijn al tijden met de uitbetaling van zorgverleners
NOS Nieuws

Privé-gegevens per ongeluk te zien in Mijnpgb

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Mensen met een persoonsgebonden budget kunnen soms persoonlijke gegevens inzien van zorgverleners die voor anderen werken. Dat komt doordat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hun dossier per ongeluk heeft gekoppeld aan verkeerde zorgverleners.

Dat bevestigt de SVB nadat er twee meldingen over zijn binnengekomen bij de NOS. Ook bij de SVB zelf hebben zich mensen gemeld met dit probleem. Pgb-houders zien dan na inloggen via de online portal Mijnpgb persoonlijke gegevens van vreemde zorgverleners. Het gaat om adresgegevens, BSN-nummer, bankrekening, uurtarieven, betalingen en het type zorg dat wordt verleend. Soms gaat het zelfs om zorgovereenkomsten.

Hersteld

De SVB benadrukt dat medische gegevens nooit zichtbaar kunnen zijn, want die mogen niet in het systeem staan. Maar die uitleg klopt niet helemaal, zegt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat een andere definitie van 'medische gegevens' hanteert.

“Alle persoonlijke gezondheidsinformatie valt wettelijk onder de bescherming van medische gegevens", zegt een woordvoerder van het CBP. "Dus ook informatie op basis waarvan je zaken kunt afleiden, zoals in dit geval de betalingen en het type zorg waarvoor wordt betaald.”

De fouten worden doorgaans na een melding meteen hersteld, zegt de SVB. Maar die ervaring hebben de (anonieme) bronnen van de NOS niet. “Ik probeer sinds januari aan te geven dat ik gegevens van een voor mij onbekend persoon zie”, vertelt een van de melders. “Na weken bellen en mailen werd ik uiteindelijk teruggebeld. Maar toen zei de SVB dat de fout niet kon worden hersteld. Ik zie dus nog steeds gegevens van deze persoon.”

Volgens de SVB kan een foutieve koppeling inderdaad in een klein aantal gevallen niet ongedaan worden gemaakt, bijvoorbeeld omdat er al een spoedbetaling is verricht. Die gevallen worden de komende maanden meegenomen in de herstelplannen.

De zorgverlener wiens gegevens zijn in te zien, wordt bij deze fouten niet geïnformeerd door de SVB.

Privacy

Bij belangenorganisatie voor pgb-houders Per Saldo zijn overigens geen meldingen hierover binnengekomen. De organisatie kent wel voorbeelden van zorgomschrijvingen en -overeenkomsten met daarin veel privacygevoelige informatie die per ongeluk naar de verkeerde werden gestuurd via de post. Die signalen dateren van de eerste maanden van dit jaar.

De Rekenkamer kwam recent met een kritisch rapport over het uitbetalen van zorgverleners die voor mensen met een pgb werken. In de Tweede Kamer is het onderwerp meermaals besproken en verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn is diep door het stof gegaan vanwege de problemen.

Opmerkingen of vragen? Mail ardi.vleugels@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl