NOS Nieuws

Erdogan nergens zo populair als in Nederland

Nederlandse Turken hebben massaal gestemd op de AK-partij van president Erdogan. Nergens anders is de president zo populair onder Turken in het buitenland, blijkt uit cijfers van een Turks staatspersbureau.

De AKP kreeg onder Turkse Nederlanders bijna 64 procent van de stemmen. De drie grootste oppositiepartijen bleven steken op ieder ongeveer 10 procent.

In 54 landen buiten Turkije is er gestemd voor de parlementsverkiezingen. In veel West-Europese landen is de AKP van Erdogan de grootste partij. In Duitsland, waar veel Turken wonen, stemde de helft op de AKP.

Finland en Zweden

In sommige andere landen in West-Europa, zoals Groot-Brittannië, Finland en Zweden, werd de Koerdische partij HDP de grootste. Deze partij is ook het populairst onder Turken in Canada en Japan.

Over alle landen gezien kreeg de AKP iets minder dan 50 procent van de stemmen. In de totale verkiezingsuitslag (met daarbij de stemmen die gisteren in Turkije zijn uitgebracht) bleef de partij steken op net iets meer dan 40 procent. De partij is de absolute meerderheid daarmee kwijt, voor het eerst in twaalf jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl