Consumenten geven meer uit
NOS Nieuws

DNB: de zeven magere jaren zijn voorbij

De zeven magere jaren zijn voorbij, zegt De Nederlandsche Bank (DNB). We laten de crisis achter ons en de Nederlandse economie komt weer op stoom.

De groei komt dit jaar uit op 2 procent, de hoogste groei sinds 2008. DNB verwacht dat de economie ook in 2016 en 2017 met zo'n 2 procent zal toenemen, blijkt uit de halfjaarlijkse economische ramingen van DNB.

Consumenten besteden weer meer, bedrijven durven weer te investeren en de woningmarkt trekt aan. Ook de waardedaling van de euro draagt bij aan de groei van de Nederlandse economie. Door de goedkope euro stijgt de export.

"De consument is terug van weggeweest", zegt DNB-econoom Job Swank. "Het werd tijd ook, want het consumptie-peil ligt nu pas op dat van het jaar 2005. De groei van de welvaart heeft tussen 2007 en nu gewoon stilgestaan."

Inflatie

De waardedaling van de euro is deels veroorzaakt door de miljardeninkopen van de Europese Centrale Bank. Die besloot in januari maandelijks 60 miljard aan onder meer staatsobligaties op te kopen, om de lage inflatie aan te pakken, de rente te verlagen en de economie te stimuleren.

De lage inflatie wordt vooral veroorzaakt door lagere voedingsprijzen en de lage olieprijs. De goedkope olie zorgt voor een lagere energierekening voor huishoudens en bedrijven en helpt de economie een flink handje. DNB verwacht dat de olieprijsdaling pas eind dit jaar de inflatie niet langer zal drukken.

Spaarboekje

Het spaarboekje brengt door de lage rente weinig op, maar een ander gevolg van de lage rente is dat geld voor een hypotheek of een lening ook niet veel kost.

Volgens DNB betaalden huishoudens in 2008 ruim 15 miljard euro meer aan rente dan ze ontvingen. In 2015 komt er ongeveer evenveel rente binnen als er betaald wordt. De historisch lage spaarrente mag dan tegenvallen, de rentebetalingen zijn sinds 2008 veel sterker gedaald.

'De woningmarkt zorgde voor een diepe recessie maar haalt ons er ook weer uit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl