De verslaggever van Groeten van Max nam de proef op de som Omroep Max
NOS Nieuws Binnenland

'Geparkeerde auto's Schiphol gebruikt voor privéritjes'

Chauffeurs van een valetparkingbedrijf op Schiphol zouden aan hen toevertrouwde auto's gebruiken voor privéritjes. Medewerkers van het televisieprogramma Groeten van Max volgden een valetchauffeur en zagen hoe hij onder meer naar een voetbalwedstrijd reed.

Ook werd gefilmd hoe er 180 kilometer werd gereden met een Audi Q5. Deze luxe auto werd achtergelaten op een parkeerplaats bij McDonald's en vervolgens door iemand anders weer opgehaald. 

Het beschuldigde bedrijf Qube Valet wil niet reageren tegen de NOS. 

Honderd kilometer

In internetrecensies en op de site Klachtenkompas van de Consumentenbond komen veel klachten binnen over Qube Valet en het zusterbedrijf P7 Zelfparkeren. Zo schrijven mensen dat er meer dan honderd kilometer extra is gereden met hun auto, dat de benzinetank half leeg was of dat ze een bekeuring hebben gekregen voor de tijd dat hun auto was toevertrouwd aan Qube Valet. 

Veel klanten dienden een klacht in bij het bedrijf en wilden hun geld terug, maar in de recensies is te lezen dat de klanten geen contact kunnen krijgen met Qube Valet.

Joyriden

Een woordvoerder van Schiphol laat weten dat er zonder toestemming geen commerciële activiteiten mogen plaatsvinden op het terrein van Schiphol. "Wij hebben niets met dit bedrijf te maken en raden mensen aan gebruik te maken van onze eigen parkeerdiensten."

Volgens de politie moeten gedupeerden eerst via het civiel recht hun gelijk halen, niet via het strafrecht. "Wel is hier mogelijk sprake van joyriding, en dat is dan weer het strafrecht. In mei is er een keer aangifte gedaan van joyriden op Schiphol." De politie kan niet zeggen welke persoon of welk bedrijf daarvan wordt verdacht en of het te maken heeft met valetparking.

Ook het programma Kassa besteedde enkele jaren geleden aandacht aan parkeerdiensten bij de luchthaven. 

De uitzending van Groeten van Max is vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

STER reclame