Nieuw tweetal moet vrouwenacht in Rio brengen

EPA

Ze waren in hun hoofd al bezig met de wereldkampioenschappen en de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Dat had dan voor Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf wel moeten gebeuren in de twee-zonder, maar vanaf maandag maakt het duo deel uit van de vrouwenacht. Die moet zich begin september bij de WK zien te kwalificeren voor Rio.

Vrouwenacht goed voor medailles

Van Rooijen en Hogerwerf wonnen vorige week bij de EK in Poznan, net als de vrouwenacht, zilver. De acht heeft echter prioriteit voor Rio. In het verleden won de vrouwenacht bij de Spelen in Athene (2004) brons, in Peking (2008) zilver en drie jaar geleden in Londen ook weer brons. Bij de achten is de internationale concurrentie echter fors. Kwalificatie voor Rio is niet vanzelfsprekend op de WK.

"Bij de EK ontbraken de Verenigde Staten, Canada en China en dan moeten we kritisch zijn naar onszelf", zegt Titus Weijschedé, bondscoach bij de vrouwen. "Om het gat te dichten, zullen we de acht moeten versterken", legt hij de beslissing uit om Van Rooijen en Hogerwerf uit de twee-zonder te halen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuw tweetal moet vrouwenacht in Rio brengen

Liever in twee-zonder

Van Rooijen en Hogerwerf hebben begrip voor het besluit, maar hadden liever een andere beslissing van de technische staf van de roeibond gezien.

"Heel jammer", reageert Van Rooijen. "Eigenlijk zei de coach: dit is mijn beslissing en zo is het. We hebben nog geprobeerd hem op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. Ik heb liever zilver op de Spelen in de twee-zonder dan in de acht. In de acht merk je minder van de bijdrage die je hebt."

Kwalificatie WK

De vrouwenacht moet op de WK in het Franse Aiguebelette bij de beste vijf boten eindigen om kwalificatie voor Rio af te dwingen. Lukt dat niet, dan is er volgend jaar nog een kwalificatietoernooi.

Josy Verdonkschot, hoofdcoach vrouwen: "Moeilijke keuzes maken moet je snel doen, je hebt niet oneindig de tijd. In andere landen gebeurt dit ook."

STER Reclame