Schade van een eerdere aardbeving in Groningen
NOS Nieuws

Megaclaim tegen NAM voor waardedaling huizen

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Niet alleen schade als gevolg van aardbevingen is een probleem voor huizenbezitters in Groningen. Ook de angst dat je huis minder waard is geworden bezorgt mensen slapeloze nachten. Bij de rechtbank in Assen eisen particulieren en woningcorporaties vandaag dat de waardedaling wordt gecompenseerd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Ruim 900 particulieren en 12 woningcorporaties worden in deze zaak vertegenwoordigd door de Stichting WAG (Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen). Ze willen dat de waardevermindering onmiddellijk wordt uitgekeerd en niet pas als ze hun huis met verlies verkopen, zoals de NAM wil.

De gedupeerden eisen in deze rechtszaak geen geldbedragen. Ze vragen de rechtbank de NAM als aansprakelijke partij te veroordelen tot vergoeding van schade. De compensatie voor de waardevermindering moet daarna nog in afzonderlijke procedures worden vastgesteld.

Rechtszaak woningeigenaren Groningen versus de NAM

Vergoedingen

Wel is er nu al een verschil van mening over de vraag hoeveel de huizen in waarde dalen. De Stichting WAG gaat uit van een waardedaling van tussen de 5 en 25 procent, terwijl de NAM denkt dat het zit tussen de 2 en 5 procent. De vergoedingen die de NAM sinds september vorig jaar toekent, zitten in die orde van grootte.

Omgerekend gaat het dan om bedragen tussen de 2.000 en 10.000 euro. De regeling werkt met terugwerkende kracht, tot 25 januari 2013. Dat was de dag dat het Staatstoezicht op de Mijnen met z'n onheilspellende boodschap kwam dat de bevingen wel eens veel zwaarder konden worden dan tot die tijd gedacht.

Verkoop

De NAM zegt niet nu al te willen uitkeren, maar pas bij de verkoop van een huis, omdat het maar de vraag is hoe de woningmarkt in Groningen zich verder zal ontwikkelen. "Je zou kunnen zeggen: geef nou iedereen meteen die 5 procent waardedaling. Maar dan ga je voorbij aan het feit dat de daling van de prijzen kan toenemen of afnemen", zegt een woordvoerder.

"De waardedaling kan verder doorzetten, als gevolg van de bevingen, en dan hebben de mensen over een paar jaar recht op een hogere vergoeding. Maar het kan ook zijn dat de huizen meer waard worden, als gevolg van de investeringen die nu in huizen worden gedaan om ze te verstevigen en ze van bijvoorbeeld zonnepanelen te voorzien."

Advocaat Pieter Huitema van de WAG denkt dat de huizen alleen maar verder in waarde zullen dalen. De Stichting neemt rapporten mee naar de rechtszaak, waarin bijvoorbeeld Shell en de NAM zelf stellen dat de bevingen niet minder zullen worden, ook al wordt de gaswinning teruggeschroefd.

RTV Noord zendt de rechtszaak vandaag uit via zijn website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl