De tafel van Studio Voetbal van zondag 7 juni
NOS Voetbal

'Champions League-finale reclame voor voetbal'

De finale van de Champions League was reclame voor het voetbal, het Oranje onder Guus Hiddink is onherkenbaar en de FIFA moet volledig schoon schip maken. Dat waren de conclusies tijdens Studio Voetbal, waar Arno Vermeulen, Jan Mulder, Co Adriaanse en Pierre van Hooijdonk te gast waren.

De eindstrijd van de Champions League was een voetbalfeest, zowel op als buiten het veld. Daarover waren de gasten het roerend eens. "Alles zat er op en er aan. Er was strijd, spanning en heel lang was er slechts één goal verschil", zei Adriaanse, die zijn waardering uitsprak voor FC Barcelona-coach Luis Enrique.

Adriaanse: "Messi, Suárez en Neymar in één elftal, ga er maar aan staan. Daar zit toch een coach achter." Vermeulen: "Het klikt gewoon tussen die drie persoonlijkheden. Het zijn stuk voor stuk heel aardige jongens en hun karakters gaan goed samen." Van Hooijdonk: "Ze weten allemaal gewoon goed wie de nummer één is."

''MSN' weet precies wie de nummer één is'

Conclusies

Eerder in de week kwamen er zaken aan het licht die juist geen reclame voor het voetbal vormden. Dinsdagavond trok FIFA-voorzitter Sepp Blatter onder druk van de aanhoudende onthullingen over omkoping binnen de wereldvoetbalbond zijn conclusies; hij kondigde zijn aftreden aan. "Het blijft nog steeds voor een deel een beetje gissen naar de reden. Ik kan me niet voorstellen dat mensen dachten dat hij dit al wist toen hij toch meedeed met de verkiezingen", aldus Vermeulen, die de FIFA-perikelen nauwlettend volgt.

"Als je kijkt naar zijn speech, hoe hij daar stond te stralen van: ik heb ze allemaal weer te pakken. Dan kan ik me niet voorstellen dat hij toen al dacht dat hij vier dagen later zou opstappen. Er moet echt iets nieuws bekend zijn geworden waardoor hij dacht: ik moet wegwezen. Hij moet direct weg, maar neemt nog zes of zeven maanden om de kluis leeg te maken."

Adriaanse, die het vreemd vindt dat kleine eilanden binnen de FIFA een even grote stem hebben als de grote voetballanden, twijfelt aan de lezing van Vermeulen. "Ik denk dat hij het al geweten heeft en dat hij de verkiezingen als een soort van laatste avondmaal heeft ondergaan. Nog één keer gefêteerd worden door de buitenwereld en bewijzen dat ze nog steeds achter hem stonden. Hij moet hangen en de hele FIFA moet weg."

Hij moet direct weg, maar neemt nog zes of zeven maanden om de kluis leeg te maken.

Arno Vermeulen over Sepp Blatter
'Blatter gebruikte verkiezingen als laatste avondmaal'

Vraagtekens

Adriaanse had ook een heel duidelijke mening over het optreden van het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten. Zo zette hij zijn vraagtekens bij "de gedurfde tactiek van Guus Hiddink".

Adriaanse: "Als je zo’n team neerzet, moet je ook heel snel druk zetten als je de bal verloren hebt. Ook als de VS probeert op te bouwen. Daardoor komt er geen druk op Clasie en op je achterhoede. Maar dan moeten Huntelaar en Van Persie voortdurend agressief jagen. Dat doen ze niet."

Ook de inbreng van Wesley Sneijder vond Adriaanse een vreemde keuze. "Ik begreep niet waarom hij Sneijder inbracht, want met Wijnaldum en Pröpper stonden er drie nummers tien. Terwijl je met 3-1 voorstaat. De wedstrijd was gespeeld. Het gaat veel over gogme, maar als je dat niet hebt, dan moet je andere spelers opstellen. Of het moet op de bank zitten. Dat heeft Louis van Gaal bewezen."

Ik begreep niet waarom hij Sneijder inbracht, want met Wijnaldum en Pröpper stonden er drie nummers tien.

Co Adriaanse over Guus Hiddink
Adriaanse zet vraagtekens bij opstelling Hiddink

Losse schroeven

Waar de mannen van Oranje vrijdag nog een nederlaag leden, kwamen de Oranjevrouwen afgelopen weekend wél tot winst. "Ze zijn beter geworden in het afgelopen jaar. Omdat we een betere competitie hebben", meent Vermeulen. "Die competitie staat op losse schroeven en als die wegvalt dan zakken we terug. Maar die competitie hebben we hier echt nodig. Je zou eigenlijk moeten verplichten dat in Nederland alle clubs in de eredivisie een vrouwenteam hebben."

'Oranjevrouwen beter door sterke competitie'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl