NOS Nieuws

G7-top begonnen, waar gaat het om op slot Elmau?

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

President Obama is geland. Hij is ontvangen door een rij Beierse mannen in lederhosen en vrouwen in dirndls en natuurlijk door de gastvrouw, bondskanselier Merkel. De G7-top kan beginnen.

Obama en de andere wereldleiders en gasten van de top worden per helikopter naar het luxe hotel Schloss Elmau vervoerd, waar ze de komende twee dagen verblijven. Jetzt geht's los, schrijven de Duitse media. De twee dagen waaraan zoveel voorbereiding vooraf is gegaan, beginnen. Maar waar gaat het eigenlijk precies om?

Niet een groot thema domineert de agenda deze keer, maar een hele reeks uiteenlopende vraagstukken. Het gaat om grote internationale kwesties: wat kunnen we doen om de opgelaaide strijd in Oekraïne te beteugelen? Hoe voorkomen we in de toekomst een ebola-epidemie? Hoe zorgen we ervoor dat de aarde niet meer dan 2 graden opwarmt? Maar ook handelsverdragen tussen de landen, de strijd tegen IS en bijvoorbeeld de vervuiling van de oceanen worden besproken.

Obama ontbijt met bier op G7 top in Beieren

Griekenland

En dan staan de meest prangende zaken misschien niet eens op de agenda. Want ook al gaat het niet alle G7 landen aan, op de top gaat het zeker ook over Griekenland. Over de moeizame onderhandelingen met de drie instituties, het IMF, de ECB en de Europese Unie.

Voor dit overleg zijn (bijna) alle gesprekspartners aanwezig: ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker en de directrice van het IMF, Christine Lagarde, zijn uitgenodigd. Mogelijk neemt ook de ECB-voorzitter Mario Draghi deel.

Maar het gaat niet alleen maar over de Griekse financiën, er is ook een geopolitieke kant aan de zaak. De VS ziet een eventueel Grexit als eerste stap naar losmaking van Europa, en mogelijk van de NAVO. Verwacht wordt dat Obama er bij Merkel en Hollande op zal hameren dat de situatie niet uit de hand mag lopen en dat ze er alles aan moeten doen om Griekenland bij de EU te houden.

Oekraïne

Een ander belangrijk thema is Oekraïne. En de rol van Rusland in het conflict. Sinds de annexatie van de Krim is president Poetin niet meer welkom bij de G7. Het zal vooral gaan om de manieren om druk te zetten op Rusland. Zowel de EU als de VS en Canada en zelfs Japan hebben sancties ingesteld tegen Rusland. Veel daarvan lopen eind deze maand af.

Op de top zullen de landen het over verlenging of verzwaring hebben, zeker nu de gevechten weer zijn opgelaaid. Vanuit Brussel klinken nu al geluiden om de sancties tot volgend jaar te verlengen.

Wat er concreet besloten gaat worden, is nog onduidelijk. Merkel hoopt dat de problemen in Griekenland de top niet zullen overschaduwen. Experts schrijven dat Merkel hoopt haar reputatie als klimaatstrijder te bevestigen. In december is er in Parijs een grote klimaattop en ze zou in het slotakkoord de G7-landen ertoe willen verplichten om zich te binden aan een maximale opwarming van de aarde van 2 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl