NOS Nieuws

Grote Europese reddingsactie bootvluchtelingen

Reddingsactie vluchtelingen voor Libische kust

Op de Middellandse Zee is een grote actie gaande om duizenden bootvluchtelingen te redden. Marineschepen uit verschillende landen zijn opgeroepen om koers te zetten naar Libië. Volgens de Britse zender Sky News gaat het om alle Europese marineschepen in de regio.

De zender heeft een verslaggever aan boord van het Britse schip HMS Bulwark. Dat is op topsnelheid op weg naar de Noord-Afrikaanse kust, waar veertien migrantenboten zouden liggen. Sky News spreekt van een operatie op ongekend grote schaal.

De Britse marine zegt tegen Sky News dat zich op en rond de Libische grens inmiddels een half miljoen mensen ophouden, die wachten op een kans om deze zomer de oversteek naar Europa te wagen. Of dat aantal klopt, is niet onafhankelijk te verifiëren.

Waarschuwing

De Britse minister Fallon van Defensie waarschuwde eerder vanaf de HMS Bulwark dat de Europese landen snel gezamenlijk moeten ingrijpen. Hij riep de landen op meer marineschepen te sturen.

Volgens hulporganisaties zijn vandaag bijna 5000 bootvluchtelingen uit het water gehaald. Onder hen waren opvallend veel vrouwen en kinderen. Bij de acties waren Italiaanse, Ierse en Duitse schepen betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl