NOS Voetbal

De Oranje Leeuwinnen, wie kent ze niet?

Oranje-vrouwen stellen zich voor

Aankomende nacht maakt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam om 03.00 uur (Nederlandse tijd) voor het eerst zijn opwachting op een wereldkampioenschap. Nieuw-Zeeland is in Edmonton de tegenstander. Daarna volgen in de groepsfase nog China en gastland Canada.

De Oranje Leeuwinnen zullen de komende weken nadrukkelijk in de publiciteit opduiken. Een goede reden om de hele selectie even voor te stellen.

Loes Geurts (29)

Een vertrouwd gezicht onder de lat, van een betrouwbare en complete keepster. De teller staat voor de 29-jarige sluitpost van Kopparbergs/Göteborg FC al op 104 interlands. Geurts heeft de opmars van het vrouwenvoetbal vanaf het begin meegemaakt. Bijna tien jaar geleden maakte ze haar debuut. Geurts had de lastige taak om Marleen Wissink - destijds recordinternational - te doen vergeten.

Loes Geurts

Sari van Veenendaal (25)

De stand-in voor Geurts. Deze zomer nam Van Veenendaal na vijf jaar en vier landstitels afscheid van FC Twente. De 25-jarige keepster is toe aan een stap hogerop. Haar nieuwe club is nog niet bekend. Het Oranje-shirt droeg ze pas dertien keer, maar dat aantal zal alleen maar toenemen gezien haar enorme wil om beter worden. Van Veenendaal blinkt uit bij hoge ballen en is sterk bij strafschoppen. Een heldenrol à la Tim Krul?

Sari van Veenendaal

Angela Christ (26)

De derde doelvrouw van Oranje en speelster van PSV/FC Eindhoven. Ze was er in 2009 bij toen de Oranje Leeuwinnen de halve finales haalden op het EK en daarmee het vrouwenvoetbal in Nederland op de kaart zetten. Christ kwam toen echter geen minuut in actie. Ook op het WK moet ze genoegen nemen met een reserverol, ondanks haar uitverkiezingen tot beste keepster van de eredivisie in 2010, 2011 en 2012.

Angela Christ

Mandy van den Berg (24)

De aanvoerster van het team. En dat op 24-jarige leeftijd. De verdediger van het Noorse LSK Kvinner heeft al 58 interlands gespeeld voor Oranje, maar spelen op een WK, met soms wel 50.000 toeschouwers, is andere koek. "Daar kunnen we louter energie uit halen", aldus de immer gedreven Van den Berg. In Nederland kwam ze vijf jaar uit voor ADO Den Haag. In haar laatste jaar (2012) veroverde ze de landstitel.

Mandy van den Berg

Dyanne Bito (33)

Maakt al vijftien jaar deel uit van het Nederlands team en staat op 146 interlands. De verdedigster is met haar 33 jaar de oudste speelster in de WK-selectie. "Dit is het sterkste Oranje waar ik in heb gespeeld", vindt Bito, die haar loopbaan begon op het middenveld, maar furore maakte als verdediger. Op het befaamde EK van 2009 speelde ze alle wedstrijden. Ze is nu geen basisspeler meer. In Nederland werd Bito twee keer landskampioen met AZ. Haar huidige club is Telstar.

Dyanne Bito

Merel van Dongen (22)

Een van de vier geselecteerde Ajax-verdedigers. De linkspoot maakte dit jaar haar debuut in Oranje, haakte goed aan en speelde daarna nog vier interlands. In één van de oefenduels in aanloop naar het WK scoorde ze zelfs al uit een vrije trap. Van Dongen strijdt met Petra Hogewoning om de linksback-positie. Ze weet wat het is om aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te voetballen: voordat ze begin dit jaar naar Ajax kwam, speelde ze in Amerika bij het universiteitsteam van Tuscaloosa.

Merel van Dongen

Stefanie van der Gragt (22)

Begonnen als linksback, maar speelde vervolgens Daphne Koster uit het centrum van de verdediging. "Een echte 'kerel' in het veld", zegt Hans de Winter, haar vroegere coach bij Telstar. Van der Gragt speelt vaak op het randje, krijgt ook veel gele kaarten, maar neemt het team op sleeptouw met haar energie. Daarnaast is ze kopsterk en beschikt ze over een goede pass. De 22-jarige Van der Gragt heeft 22 interlands gespeeld en maakt na het WK de overstap naar FC Twente.

Stefanie van der Gragt

Petra Hogewoning (29)

Strijdt met Merel van Dongen, haar ploeggenoot bij Ajax, om de linksback-positie. Hogewoning is meer ervaren met haar 97 interlands. Debuteerde al in 2004 en deed bij het EK van 2009, waar Oranje de halve finales haalde, alle duels mee. Ze speelde voor FC Utrecht, Zvezda, Sky Blue, Duisburg en nu dus Ajax, maar haar prijzenkast is nog leeg. Wellicht dat het WK daar verandering in brengt.

Petra Hogewoning

Anouk Hoogendijk (30)

Hét gezicht van de Oranje Leeuwinnen. Draait al ruim elf jaar mee, debuteerde in 2004 en heeft 102 interlands op zak. Was in 1997 al op tv: in het programma 'Geef Nooit Op' sprak ze haar wens uit om mee te trainen met FC Utrecht. In 2007 was ze speelster van de Domstedelingen. Eerst op het middenveld, later in de verdediging. Na uitstapjes naar Bristol Academy en Arsenal speelt Hoogendijk nu bij Ajax. Ze werd twee keer landskampioen in Nederland.

Anouk Hoogendijk

Dominique Janssen (20)

Een talentvolle rechtsback. De 20-jarige Janssen komt uit voor het Duitse SGS Essen, heeft zes interlands achter haar naam staan en is een groot fan van Liverpool-icoon Steven Gerrard. Janssen won vorig jaar met Oranje het EK onder 19. Haar doel voor dit WK is "speelminuten maken". Janssen speelde nooit in de eredivisie, maar stapte in 2013 van RKSV Wittenhorst direct over naar Essen.

Dominique Janssen

Desiree van Lunteren (22)

Bij Ajax speelt ze op het middenveld, maar bij Oranje is ze sinds kort onomstreden als rechtsback. De 22-jarige Van Lunteren is tijdens het WK kamergenoot van sterspeelster Vivianne Miedema. Voor Ajax kwam ze uit voor AZ en Telstar. Met de Alkmaarders veroverde ze in 2010 de landstitel, maar het WK is nu al het hoogtepunt uit haar loopbaan: "Een droom die uitkomt."

Desiree van Lunteren

Anouk Dekker (28)

De middenvelder speelt al vanaf 2007 voor FC Twente, waarmee ze in 2011 landskampioen werd. Lijkt tot de basiself te behoren. Oranje wil mooi voetbal spelen, maar Dekker vindt dat er niets mis is met de lange bal. "We hebben hartstikke snelle spitsen. Als we maar punten pakken." Voordat Dekker, 39-voudig international, in 2007 naar Twente kwam, had ze twee seizoen bij het Duitse Heike Rheine gespeeld.

Anouk Dekker

Daniëlle van de Donk (23)

Staat bekend als het gifkikkertje van Oranje. Is een aanvallende middenvelder, die de spitsen moet aanvoeren. Zelf heeft de speelster van FC Eindhoven ook een neusje voor de goal. In 36 interlands scoorde ze zes keer. Zet al een half jaar alles opzij voor het WK. "Supervet om voor tienduizenden mensen te gaan spelen. Ik kan niet wachten tot ik daar sta. Zenuwen? Nee joh, hooguit een beetje gezonde spanning. Voetballen op het WK, dat wil toch iedereen?"

Daniëlle van de Donk

Maran van Erp (24)

Debuteerde een maand geleden in Oranje en is met één interland de meest onervaren speelster in de WK-selectie. Van Erp is een 24-jarige rechtsback van PSV/FC Eindhoven, maar bondscoach Roger Reijners heeft haar mee naar Canada genomen voor een (reserve)rol op het middenveld. Sinds 2012 voetbalt ze in Eindhoven. Daarvoor kwam ze uit voor Willem II en VVV-Venlo.

Maran van Erp

Tessel Middag (22)

Ze was aanvoerder bij de uitzwaaiwedstrijd tegen Estland, omdat de eerste drie gegadigden er niet bij waren. Middag is een echte teamspeler, een middenvelder met overzicht en drang naar voren. Ze hoopt op het WK te scoren in een vol stadion. Scoren deed de 22-jarige Ajacied in Oranje drie keer in 24 interlands. In 2012 werd ze landskampioen met ADO Den Haag, daarna vertrok ze naar Ajax.

Tessel Middag

Sherida Spitse (25)

De eerste speelster uit Nederland waarvoor een transferbedrag betaald werd toen ze in januari 2014 van FC Twente overstapte naar Lillestrøm SK. Ook bijzonder: al op 16-jarige leeftijd debuteerde Spitse in Oranje. Inmiddels staat de teller voor de Friezin op 105 interlands en vijftien doelpunten. Op haar verjaardag (30 mei) kwam het koningspaar in Toronto op bezoek bij de selectie. Of er al voor haar gezongen was, wilde de koning weten. "Er is aan me gedacht", antwoordde Spitse.

Sherida Spitse

Jill Roord (18)

Samen met Vivianne Miedema de jongste van de WK-selectie: 18 jaar. Debuteerde dit jaar in Oranje. Vijf interlands speelde de middenvelder tot dusverre en daarin maakte ze één goal. Roord heeft ook al twee landstitels met FC Twente op zak en ze werd vorig jaar met Oranje onder 19 Europees kampioen. Voetballen zit in haar genen, want vader René was aanvaller bij FC Twente en ploeggenoot van onder anderen Marco van Basten en Gerald Vanenburg in Jong Oranje.

Jill Roord

Lieke Martens (22)

Deel 1 van de drie M's. Samen met Manon Melis en Vivianne Miedema vormt Martens de gevreesde voorhoede van Oranje. Ze is 22, speelde al vijftig interlands en scoorde daarin twintig keer. Martens komt uit voor de Zweedse club Kopparbergs/Göteborg FC. In Nederland speelde Martens voor Heerenveen en VVV. Internationaal baarde ze opzien door topscorer te worden van het EK onder 19 in 2010.

Lieke Martens

Manon Melis (28)

Sinds 2010 topscorer aller tijden van Nederland en deel 2 van de drie M's. Ze scoorde 55 keer in 124 interlands. De 28-jarige aanvaller van het Zweedse Kopparbergs/Göteborg FC is rechtsbuiten bij Oranje. Net als Jill Roord is ze de dochter van een oud-voetballer: Harry Melis speelde voor ADO en Feyenoord. Op de erelijst van Melis prijken drie landstitels in Zweden en drie topscorersprijzen; één keer werd ze zelfs gekozen tot beste speelster van de Zweedse competitie.

Manon Melis

Vivianne Miedema (18)

De absolute ster van Oranje. En ze is pas 18 jaar. In 23 interlands maakte de spits van Bayern München al 19 doelpunten. Ze maakt deel uit van de drie M's, samen met Manon Melis en Lieke Martens. Tijdens de WK-kwalificatie was Miedema met dertien treffers topscorer van de poule en in de finale van de play-offs tegen Italië nam ze de gehele Oranje-productie voor haar rekening. Ze debuteerde in 2011 in de eredivisie bij Heerenveen. Na 69 wedstrijden en 78 doelpunten klopte Bayern op de deur. Ze werd dit jaar kampioen met de club uit München: haar eerste landstitel.

Vivianne Miedema

Vanity Lewerissa (24)

Drie maanden geleden moest ze nog debuteren voor Oranje en nu al behoort de 24-jarige aanvalster van Standard Luik met vijf interlands tot de WK-selectie. Dat Lewerissa niet eerder debuteerde, lag voor een groot deel aan haarzelf. De aanvalster stelde zich lang niet beschikbaar, omdat de KNVB haar in 2008 niet toeliet tot de eredivisie. Ze zou het fysiek niet aankunnen. Twee jaar later speelde ze toch in de eredivisie, met VVV. Een jaar later verhuisde ze naar België.

Vanity Lewerissa

Kirsten van de Ven (30)

Ze stond bijna een jaar aan de kant met een hersenchudding. Voor de aanvaller van de Zweedse club FC Rosengård is het WK een beloning voor haar comeback. De 30-jarige Van de Ven begon haar loopbaan in 2004 in Amerika. Ze speelde voor Quinnipiac University en later voor Florida State University. Daarna volgden Willem II en het Zweedse Tyresö FF. Van de Ven heeft 83 interlands gespeeld en scoorde daarin 16 keer. Ze was er in 2009 toen Oranje de halve finales van het EK haalde.

Kirsten van de Ven

Shanice van de Sanden (22)

De laatste speelster die bij de WK-selectie kwam. Van de Sanden verving Claudia van den Heiligenberg, die afhaakte met een blessure. Op 22-jarige leeftijd heeft ze al drie clubs achter haar naam staan: FC Utrecht, sc Heerenveen en FC Twente. Van de Sanden debuteerde in 2008 al op 16-jarige leeftijd in Oranje. In zestien interlands trof ze drie maar doel.

Shanice van de Sanden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl