Vaarverbod op het IJsselmeer

Aangepast

Op het IJsselmeer geldt met onmiddellijke ingang een vaarverbod. Volgens Rijkswaterstaat is er sprake van een zeer gevaarlijke situatie doordat ijsvelden zich verplaatsen. Ook is er veel kruiend ijs.

Het ijs drijft onder meer richting Flevoland en de hoek van Lemmer in Friesland. Het is voorlopig ook niet mogelijk om in konvooi te varen. Rijkswaterstaat bekijkt nu of er morgen weer vaarverkeer mogelijk is.

Veiligheid in het gedrang

Volgens Jim van der Geer van Rijkswaterstaat is vannacht de wind gaan draaien van het oosten naar het westen en is de windkracht toegenomen. "Daardoor is het ijs in beweging gekomen van het westen, het Markermeer, naar het oosten."

"IJs dat eenmaal in beweging is, is moeilijk te stoppen", zegt Van der Geer. "Als de veiligheid in het gedrang komt, dan besluiten we tot een vaarverbod. Als een schip vast komt te zitten in het ijs, dan gaat het ijs over het schip heen. Die situatie willen we niet."

NOS-weerman Gerrit Hiemstra noemt de verschuivende ijsvelden een bijzonder fenomeen dat zelden voorkomt.

Heb u foto's of video's van de ijsvelden op het IJsselmeer of het kruiende ijs? Mail ze dan naar ooggetuige@nos.nl of stuur ze via nos.nl/ooggetuige

STER Reclame