NOS Voetbal

Hiddink: internationaal moet je beter verdedigen

  • ANP Pro Shots
    Guus Hiddink
  • ANP
    Bondscoach Guus Hiddink zag Oranje met 4-3 verliezen van de Verenigde Staten

Moedeloos is hij niet, zo bezwoer bondscoach Guus Hiddink. Maar de 4-3 nederlaag tegen de Verenigde Staten stemde niet bepaald vrolijk. "Ik dacht dat ik naar korfbal zat te kijken. We hadden er nog twee bij kunnen maken", aldus Hiddink. "Maar Amerika ook. Als je internationale wedstrijden speelt, dan moet je beter verdedigen."

Daarmee legde de bondscoach de vinger op de zere plek. Oranje kwam dankzij twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar en een van Memphis Depay (die een schot van Huntelaar van richting veranderde) op 3-1, maar gaf de riante voorsprong in de slotfase uit handen.

"Dat is ook slecht", erkende Hiddink, die met name het centrale duo Jeffrey Bruma en Bruno Martins Indi steken zag laten vallen. "Je ziet dat wij niet gewend zijn om zware internationale wedstrijden te spelen, met de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Achterin was het niet scherp genoeg. We laten te veel vrijheid en we doen de tegenstander niet pijn."

Je ziet dat wij niet gewend zijn om zware internationale wedstrijden te spelen, met de verantwoordelijkheid die daarbij hoort

Bondscoach Guus Hiddink
Hiddink: we zijn geen topland

Het is een conclusie die Hiddink vaker moest trekken in de afgelopen maanden. Kan de bondscoach het tij nog keren voor het EK-kwalificatieduel tegen Letland? "Het wordt een andere wedstrijd in Riga. Het is ook geen kwestie van wakkerschudden, want dan zouden we slaperig gespeeld hebben. Dat vond ik niet. Het is een kwestie van ruiken waar gevaar dreigt. Daar zijn we niet goochem in. Dit geeft weer aan dat we geen topland zijn."

De kans is groot dat Stefan de Vrij en Ron Vlaar tegen Letland terugkeren in de defensie. Hiddink: "Die spelen internationaal, ja."

Huntelaar: op EK moeten we top zijn

Eigenlijk hadden zijn twee puntgave doelpunten het gesprek van de avond moeten zijn. Met die treffers (zijn 40ste en 41ste) passeerde Klaas-Jan Huntelaar Patrick Kluivert op de topschutterslijst van Oranje. Na afloop moest Huntelaar het echter hebben over de tekortkomingen van het Nederlands elftal.

"Dit was een onnodige nederlaag", vond de spits, die met Robin van Persie als nummer tien in zijn rug speelde. "Het was een open wedstrijd. We gaven veel kansen weg, maar we creëerden ook veel. Natuurlijk geef je het weg op het einde Er waren ook een heleboel goede dingen. Maar aan het einde kwamen ze sterk terug. Dan zie je dat zij heel fit zijn, daar moeten wij nog aan werken."

Huntelaar: heb ook goede dingen gezien

Binnen een week zal de conditie niet veel verbeteren. Ook zal Oranje in een paar dagen tijd niet opeens weer tot de toplanden behoren, zoals bondscoach Guus Hiddink opmerkte. Toch staat vrijdag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland op het programma. Huntelaar blijft er nuchter onder: "Op het EK moeten we top zijn. Volgende week moeten we gewoon winnen."

Op het EK moeten we top zijn. Volgende week moeten we gewoon winnen

Klaas-Jan Huntelaar

Sneijder: fouten niet maken in Letland

Wesley Sneijder zou maar een paar seconden spelen, nadat hij afgelopen woensdag nog in actie was gekomen in de Turkse bekerfinale. In de 78ste minuut kwam Sneijder alsnog in het veld voor zijn 114de interland. Kort daarvoor had verdediger John Brooks de aansluitingstreffer binnengeschoten namens de VS. In de slotfase zakte Oranje volledig door het ijs.

"Het zag er verdedigend niet best uit, nee", erkende Sneijder. "Je kunt op 3-1 komen, dan kun je ook 4-1, 5-1 maken. Als je eenmaal 3-1 voor staat, dan mag je het niet meer weggeven. We moeten weer leren van de fouten die we maken en vanavond maakten we hele grote fouten. In Letland mogen we deze fouten niet maken."

Sneijder: grote domper

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl