NOS Nieuws

Koenders brengt onvrede over in Moskou

Minister Koenders op bezoek in Moskou

Minister Koenders heeft in Moskou een stevig gesprek gehad met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. De twee spraken onder meer over de ramp met de MH17, de situatie in Oekraïne, het inreisverbod voor parlementariërs en de conflicten in het Midden-Oosten.

"Het zijn geen gemakkelijke gesprekken omdat we het op veel punten oneens zijn", zei Koenders na afloop. "Maar het zijn wel gesprekken die gevoerd moeten worden."

MH17

Koenders heeft tegenover Lavrov naar eigen zeggen stevig benadrukt dat de daders van het neerhalen van vlucht MH17 snel opgespoord en berecht moeten worden. "'Het is onze verantwoordelijkheid om alles uit de kast te halen om de aandacht van de internationale gemeenschap op MH17 gericht te houden. Dit zijn we alle slachtoffers en nabestaanden verplicht", aldus Koenders

Ook spraken de twee over het Russische inreisverbod voor de parlementariërs uit de EU, onder wie Louis Bontes, Hans van Baalen en Michiel Servaes. Koenders heeft gezegd dat hij het niet eens is met de lijst. Ook heeft hij gezegd dat Rusland duidelijk moet maken waarom ze erop staan en dat ze de mogelijkheid moeten krijgen om bezwaar aan te tekenen.

Koenders en Lavrov spraken verder over de verslechterende situatie in Oost-Oekraïne. Koenders drong erop aan dat Rusland meewerkt aan volledige uitvoering van de in Minsk gemaakte afspraken om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. "Dit is een absolute voorwaarde voor eventuele heroverweging van de sancties", stelde Koenders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl