De brand in Hurdegaryp
NOS NieuwsAangepast

Code oranje beëindigd; lokaal problemen door bliksem

Het KNMI heeft even na 21.00 uur code oranje beëindigd. De code voor extreem weer was sinds 16.00 uur van kracht en gold voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en delen van Utrecht en Noord-Brabant.

In het hele land geldt vanwege de kans op onweersbuien nog wel code geel.

Sinds het einde van de middag trokken zware regen- en onweersbuien over Nederland. Her en der ontstonden problemen. Door blikseminslag ligt het treinverkeer rond Gouda stil en rijden er geen intercity's tussen Utrecht en de regio Rotterdam/Den Haag. Reizigers wordt geadviseerd om te reizen via Schiphol.

Ook is de bliksem op meerdere plaatsen ingeslagen in huizen en op straat. In Hurdegaryp in Friesland werden een boom en een stoep met daaronder een gasleiding getroffen. De gasleiding vloog daarop in brand. De brandweer had het vuur na een kwartier onder controle. In Zaamslag bij Terneuzen ontstond door blikseminslag een kleine brand in een rijtjeshuis. Niemand raakte gewond.

In Oisterwijk werden 2500 bezoekers van een dancefeest uit voorzorg weggehaald van het festivalterrein en naar een sporthal gebracht. Onder meer in Haarlem, Amsterdam-IJburg en Zwolle is de laatste etappe van de avondvierdaagse afgelast.

Op sommige plekken in Limburg hebben Ziggo-klanten problemen met internet en digitale televisie. L1 meldt dat de eindversterkers in de wijkcentrales de hitte niet aankunnen. In Limburg blijft het droog en is het nog steeds erg warm.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Noodweer in Zeeland

Code oranje

De onweersbuien trekken sinds het einde van de middag over Nederland. Zeeland kreeg als eerste provincie te maken met regen en hagel. De hagelstenen waren op sommige plaatsen zo groot als pingpongballen. Later breidden de buien zich uit naar de andere westelijke provincies.

Het KNMI had in verband met de buien en de verwachte zware windstoten code oranje afgegeven voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en delen van Utrecht en Noord-Brabant. In de rest van Nederland geldt code geel. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om hun rijstijl aan te passen als ze in noodweer terechtkomen.

In het westen is de temperatuur tijdens de buien enorm gedaald. Zo was het rond 18.30 uur in Den Haag nog maar 17 graden. In Utrecht, 60 kilometer verderop, was het toen ruim 30 graden.

NOS-weervrouw Willemijn Hoebert zegt dat een groot deel van het buienfront boven zee blijft. Alleen het zuidelijke deel ervan trekt over het vasteland. Omdat de buien wel in noordoostelijke richting trekken, krijgen grote delen van het land ermee te maken. "Het zal heel plaatselijk zijn, maar het kan wel heel gemeen uitpakken", aldus Hoebert.

België

In België waren eerder op de middag al onweersbuien met veel hagel. De hagelstenen waren daar zo groot als knikkers. In Steenberg werd ook een windhoos waargenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl