President-directeur Timo Huges van NS
NOS Nieuws

Dijsselbloem ontbiedt NS-top op ministerie

Minister Dijsselbloem heeft de NS-top ontboden om uitleg te geven over onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Eerder deze week zei de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de NS de aanbesteding zwaar heeft gefrustreerd. Volgens de ACM heeft de NS concurrent Veolia bewust op achterstand gezet en kon dochteronderneming Abellio daarvan profiteren.

Minister Dijsselbloem zei na afloop van de ministerraad: "De feiten stapelen zich op. Dat is voldoende om nu een indringend gesprek te gaan voeren. En dat ga ik nu doen op mijn ministerie. Pas daarna kan ik hier mededelingen over doen."

Eerder bracht NS zelf al allerlei onregelmatigheden naar buiten. De Telegraaf meldde vanochtend dat NS-president-commissaris Huges zelf een aan hem geadresseerde mail met vragen van Veolia heeft doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz die onder Abellio valt. Daarmee zou hij aanbestedingsregels hebben overtreden.

Dijsselbloem wil dat Huges en voorzitter Van den Driest van de raad van commissarissen tekst en uitleg geven over de gang van zaken.

Top weg?

Op de vraag of de NS-top weg moet, antwoordde Dijsselbloem dat hij dat eerst met de betrokkenen gaat bespreken. De Nederlandse staat is voor 100 procent eigenaar van de Nederlandse Spoorwegen.

De NS wil voorlopig geen commentaar geven op de woorden van Dijsselbloem.

Dijsselbloem roept NS-top op het matje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl