ANP

"Tropisch warm." Zo omschrijven de weerbureaus het weer vandaag. De zon schijnt volop en op sommige plekken stijgt het kwik zelfs tot boven de 30 graden; in Limburg was het rond het middaguur al bijna zo warm. Lang zal het zonnige weer niet duren. Tegen het einde van de middag trekken enkele zware onweersbuien via Zeeland het land in.

Of het echt tropisch warm wordt is nog even spannend: pas als bij het weerstation De Bilt de temperatuur stijgt tot 30 graden, mogen we daarvan spreken. 

Stranden

Wie denkt verkoeling te vinden op de stranden komt bedrogen uit. Ook daar is het warm met temperaturen van 25 tot 28 graden. Vanwege de warmte raadt de ANWB automobilisten aan om flesjes water mee te nemen.

Aan het einde van de middag is het waarschijnlijk over met de pret als regen- en onweersbuien het land over trekken. Daarvoor hebben het KNMI en Weerplaza al code geel afgegeven voor het midden en westen van het land: een waarschuwing voor gevaarlijk weer. De buien gaan mogelijk gepaard met hagel en zware windstoten. 

Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra wordt het een "lastige weersituatie" Vanaf 17.00 uur is er volgens hem kans op onweersbuien. "Maar dat gaat niet overal gebeuren", schrijft hij op Twitter.

Nederland geniet van het zomerse weer

Koud zeewater

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt mensen die naar het strand gaan voor het onweer. Mensen krijgen het advies de weerberichten goed in de gaten te houden. Verder is het zeewater nog vrij koud. Volgens de reddingsbrigade moeten badgasten alert zijn op onderkoeling en kramp. 

Het slechte weer kan ook roet in het eten gooien voor duizenden kinderen die de avondvierdaagse lopen. In sommige gemeenten lopen ze  vanavond de laatste etappe.

Geen record

Mocht het vandaag daadwerkelijk tropisch weer worden, dan is dat geen record. Het is wel vroeg in het seizoen, meldt Weerplaza. "In de afgelopen 20 jaar werd slechts twee keer op een vroegere datum de eerste landelijk tropische dag genoteerd." Vorig jaar was de eerste tropische dag op 18 juli.

Na vandaag is het koeler; de temperatuur zakt morgen naar zo'n 17 graden aan de kust en 22 graden in Limburg. Het wordt wel zonnig.

NOS

STER reclame