Met geld van goede doelen wordt een huis gebouwd op Haïti
NOS Nieuws

'Maar zes huizen op Haïti gebouwd met Rode Kruis-miljoenen'

Het Amerikaanse Rode Kruis ontkent dat er na de aardbeving op Haïti slechts zes huizen zijn gebouwd, terwijl de hulporganisatie een budget had van bijna een half miljard dollar. Online-platform ProPublica, dat zich bezighoudt met onderzoeksjournalistiek, bracht dat nieuws eergisteren op zijn website.

In het artikel staat onder meer dat het Rode Rode Kruis als doel had om meer dan 130.000 huizen te bouwen. Maar door verschillende oorzaken zouden dat er maar zes zijn geworden. Eén van de oorzaken: het lukte het Rode Kruis niet om lokale experts in te huren voor de bouwplannen.

ProPublica beschuldigt het Rode Kruis er ook van misleidende en onjuiste informatie te hebben gegeven over de bestemming van het geld.

Her artikel in ProPublica

Het Amerikaanse Rode Kruis stelt in een verklaring op internet miljoenen mensen te hebben geholpen na de allesverwoestende aardbeving in 2010. Met het geld zouden onder meer acht ziekenhuizen en klinieken zijn gebouwd, scholen zijn herbouwd en schoon drinkwater zijn geregeld. Ook konden 100.000 mensen van tenten verhuizen naar tijdelijke woningen.

De organisatie zegt teleurgesteld te zijn in ProPublica. De journalisten daar zouden hun huiswerk niet goed hebben gedaan. Het Rode Kruis stelt dat het platform de lijn voortzet van negatieve berichtgeving over de organisatie.

Nederlandse Rode Kruis

Ook het Nederlandse Rode Kruis reageert op de kwestie met een verklaring op zijn website. "Wij kennen de details van de hulpverlening door het Amerikaanse Rode Kruis in Haïti niet, maar verwachten dat het Amerikaanse Rode Kruis goed kan uitleggen hoe zij het geld van Amerikaanse donateurs zo verantwoord mogelijk heeft besteed", zegt het hoofd van de internationale hulpverlening van de Nederlandse tak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl