Oppositiepartij CDA wil het vertrek van staatssecretaris Van Rijn vanwege de pgb-problemen.
NOS Nieuws

CDA en GroenLinks: motie van wantrouwen tegen Van Rijn

Verschillende oppositiepartijen hebben zich vanavond geschaard achter een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Van Rijn, waaronder het CDA. De andere indieners waren SP en GroenLinks. Ze vinden dat de invoering van het nieuwe pgb-systeem onzorgvuldig was en dat de staatssecretaris de Kamer niet volledig heeft geïnformeerd over de uitvoeringsproblemen.

De motie kreeg ook steun van de PVV, maar werd door een ruime Kamermeerderheid verworpen. De SP zegde al eens eerder het vertrouwen in Van Rijn op, CDA en GroenLinks deden dat nog niet eerder. CDA-woordvoerster Keijzer vindt dat er veel mis is met de pgb's en dat Van Rijn de zaak te rooskleurig heeft voorgespiegeld.

'Dubbeltje op zijn kant'

D66 heeft lang geworsteld, maar steunt de motie niet. Na een dag van debatteren zei D66-Kamerlid Dijkstra dat het een worsteling voor haar fractie is geweest en "een dubbeltje op zijn kant".

D66 heeft nog steeds veel twijfel over de manier waarop staatssecretaris Van Rijn omgaat met de problemen rond de uitbetalingen. Maar Dijkstra benadrukte dat een motie van wantrouwen toch wordt niet aangenomen, omdat VVD en PvdA tegenstemmen. En ze zei dat de mensen om wie het gaat niet gebaat zijn bij een "politieke afrekening".

Klus klaren

De ChristenUnie wil nog wel meer actie zien van Van Rijn en volgens woordvoerster Dik moet er nog veel gebeuren. Maar ze zei ook dat Van Rijn vandaag een andere houding heeft laten zien en dat hij daarom de tijd moet krijgen om de klus te klaren. De ChristenUnie heeft motie van wantrouwen dus ook niet gesteund.

Zoals verwacht toonden ook de regeringspartijen VVD en PvdA zich tevreden.

CDA GL en PVV dienen motie van wantrouwen in
D66 steunt toch staatssecretaris Van Rijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl