Zeewierboerderij oogst op de Wadden nieuw superfood

time icon
ANP

Zeewier wordt gebruikt in tandpasta en chocolademelk, en is aangekondigd als de nieuwe voedseltrend die wereldwijd voedseltekorten gaat oplossen. De slijmerige zeeplant heeft de toekomst en dat weten ze bij Stichting Noordzeeboerderij.

De stichting begon in november vorig jaar een proef met het telen van zeewier vlak voor de kust van Texel. Vandaag werd er voor het eerst geoogst op de allereerste 'offshore zeewierboerderij' van Nederland, die bestaat uit een aantal meterslange lijnen aan een boei bij het onbewoonde eiland Razende Bol.

"Het ging erg goed", zegt Koen van Swam van de Noordzeeboerderij. In totaal is ongeveer vijftien kilo binnengehaald. "Dat is boven verwachting", zegt Van Swam. "De boerderij was nog intact en we kunnen spreken van een succesvolle test."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Eerste zeewier geoogst op Noordzee bij Texel

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Waar komt het Hollandse zeewier vandaan?

Van Swam benadrukt dat het een kleinschalige proef was. "Voordat we dit zeewier aan restaurants kunnen verkopen, moeten we nog wel goed uitzoeken wat er precies in zit."

Het grootste deel van de oogst gaat dan ook naar onderzoeksinstellingen, die de compositie van de alg zullen onderzoeken. "Alleen de eerste lijn gaan we veilen. Dan kunnen we volgend jaar een nieuwe zeewierboerderij bekostigen."

Even wennen

Er is veel vraag naar de nieuwe superfood. Zeewier is erg voedzaam en bevat veel eiwitten, suikers en andere belangrijke voedingsstoffen.

Volgens Van Swam is de zeeplant ook gewoon erg lekker. "We hebben al een paar hapjes van de oogst gehad. Zeewier heeft een stevige structuur en het is misschien even wennen, maar het smaakt goed."

STER Reclame