Een productielijn van zuivelfabrikant FrieslandCampina
NOS Nieuws

Ontslagen bij FrieslandCampina in Beilen en Leeuwarden

FrieslandCampina gaat in Beilen en Leeuwarden in totaal 375 mensen ontslaan. Volgens de zuivelcoöperatie moet de productie efficiënter en kan dat met minder mensen en dus lagere kosten.

In Beilen wordt vooral kindervoeding geproduceerd. Daar verdwijnen de meeste arbeidsplaatsen: bijna 230. De fabriek in Leeuwarden maakt hoofdzakelijk gecondenseerde melk.

Melkquotum

FrieslandCampina laat weten last te hebben van de lage melkprijs. Vanaf 1 april mogen Europese boeren meer melk produceren omdat het melkquotum vanaf die datum niet meer geldt. "Maar de wereldmarkt voor zuivel wordt ook overspoeld met melk en boter uit Nieuw-Zeeland", zegt Herma van den Pol van BoerenenBusiness.nl .

En de kopers van die zuivel laten het afweten volgens Van den Pol. Rusland importeert geen Europese zuivel vanwege boycotmaatregelen en China koopt maar mondjesmaat melk, kaas en boter op. "Ze hebben nog genoeg op voorraad", volgens Van den Pol. Andere grote kopers zoals Afrika en het Midden-Oosten kunnen het gat van de wegvallende vraag niet opvangen.

Voor de vakbonden komen de ontslagen bij FrieslandCampina niet onverwacht. Het aantal banen dat gaat verdwijnen is wel een verrassing. Een woordvoerder van CNV noemt de ontslagen onacceptabel. "Bij de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008 is afgesproken dat als er banen verdwijnen, er voor die werknemers intern een andere baan gezocht zou worden. Dat gaat nu niet gebeuren".

FNV heeft vertrouwen dat de ontslagen uiteindelijk in goed overleg met FrieslandCampina zullen gaan. "Er ligt voor deze werknemers in ieder geval tot eind 2015 een goed sociaal plan klaar. We vertrouwen erop dat dit sociale plan ook na 2015 verlengd wordt, zodat ook de werknemers die daarna ontslagen worden er gebruik van kunnen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl