ANP

De VVD in de Gelderse Provinciale Staten wil in de trein niet in de tweede klas reizen, zegt fractievoorzitter Hans de Haan tegen Omroep Gelderland.

In eerste instantie hadden alle Statenleden een ov-kaart voor de eerste klas gekregen, maar onder druk van de SP en GroenLinks is besloten dat een kaart voor de tweede klas voldoende is voor de Statenleden. De regeling is daarom aangepast, tot grote frustratie van de VVD.

"Onze mensen willen niet tweede klas reizen", zegt de VVD-fractievoorzitter. Hij vindt dat de Statenleden recht hebben op een eerste klas-kaartje. Ook onder anderen Kamerleden en hoge ambtenaren mogen eerste klas reizen. Zo kunnen ze onderweg rustig hun werk doen, is de gedachte.

Besparing

Volgens De Haan hoeft het reizen per eerste klas niet meer geld te kosten. "In plaats van een jaarkaart, betaalt de provincie nu alleen de reizen die daadwerkelijk gemaakt worden", zegt De Haan. "Dat levert al een enorme besparing op." Statenleden vergaderen enkele keren per maand.

De VVD-fractievoorzitter zegt dat de Statenleden hun werk doen voor de burger en niet voor henzelf. "Als we het iets gemakkelijker kunnen maken voor de Statenleden om in de trein te werken, dan zeg ik: laten we daar niet zo moeilijk over doen."

'VVD onwaardig'

De landelijke VVD neemt afstand van de uitspraken van De Haan. Partijvoorzitter Henry Keizer noemt die een VVD'er onwaardig. Hij zegt dat de Provinciale Statenfractie over zijn eigen beleid gaat, maar dat dit niet is waar de VVD voor staat.

Premier Rutte hekelde afgelopen weekend nog de "grote dikke-ik-mentaliteit" in Nederland, waarin mensen denken dat ze recht hebben op allerlei voorzieningen.

VVD-fractievoorzitter Hans de Haan in de Gelderse Staten VVD

STER reclame