In Oirsbeek (L) nam de politie vorige week motoren in beslag
NOS Nieuws

België wil Europese aanpak motorbendes

De Belgische minister Jambon van Binnenlandse Zaken wil de problemen die criminele motorbendes veroorzaken met Europol bespreken. Dat zei hij in een overleg met Belgische burgemeesters over de dreiging van bendes als de Hells Angels en Bandidos.

Net als het terrorisme zijn ook deze problemen grensoverschrijdend en is een Europese aanpak nodig, aldus Jambon. Ook zei hij steun van de federale politie te willen inroepen als de bendes hun activiteiten van Nederland naar België verleggen.

Ongerust

Enkele Belgische burgemeesters van grensgemeenten hadden om het overleg met de minister gevraagd omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen van een hardere aanpak van de bendes in Nederland en in Duitsland. De burgemeester van Maasmechelen, net over de grens bij Maastricht, zegt dat hij al merkt dat bendes actief zijn in zijn gemeente.

In Nederland werden een week geleden twintig mensen aangehouden bij een grote operatie tegen de Bandido's. Bij huiszoekingen ontdekte de politie onder meer vijf raketwerpers en een aantal semi-automatische wapens.

Minister Van der Steur van Justitie gaat onderzoeken of de bendes verboden kunnen worden. Ook de Belgische minister Jambon zei vorige week al zo´n verbod te overwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl