- ANP

De NS heeft de aanbesteding van het openbaar spoorvervoer in Limburg zwaar gefrustreerd, de Spoorwegwet overtreden, en de reiziger en belastingbetaler gedupeerd. Dat concludeert de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een rapport, na klachten van vervoersconcurrent Veolia.

"Het gedrag van NS heeft het concurrentieproces gefrustreerd" zegt ACM-bestuurslid Henk Don. "Dat gaat ten koste van de reiziger en de belastingbetaler die recht hebben op de hoogste kwaliteit tegen de beste prijs."

Het rapport lag al begin maart op tafel. De NS hield de publicatie via de rechter tegen, maar heeft die procedure ingetrokken. ACM concludeerde toen al dat de aanbesteding niet volgens de regels verlopen was, maar nu zijn de details te lezen. 

Achterstand

Veolia had voor een concurrerend bod op het openbaar vervoer allerlei diensten van de NS nodig, zoals kaartautomaten, servicebalies en kantines. Maar de NS werkte niet mee om die info en de vergoeding voor het gebruik ervan te geven, of het was zo vaag dat het niet gebruikt kon worden voor de aanbesteding.

"NS heeft haar concurrent Veolia bewust op achterstand gezet" zegt Don. "De eigen dochteronderneming Abellio kon daarvan profiteren." De ACM spreekt zich niet uit over machtsmisbruik of andere overtredingen. Er loopt nog een onderzoek en in dat kader wordt ook besloten of er boetes worden opgelegd.

Geknoei

Daarnaast bleek de NS over concurrentiegevoelige informatie over gebruik van diensten en treinen bij Veolia te beschikken die doorgespeeld werden naar dochterbedrijf Abellio, dat ook in de race was voor de aanbesteding. Abellio won aanvankelijk de aanbesteding, maar door het bekend worden van het geknoei werd de spoorconcessie afgenomen en aan Arriva gegeven

Vakbond FNV Spoor heeft omwille van de misgelopen concessie het vertrouwen in NS-directeur Tim Huges opgezegd

STER reclame