ANP

De VVD vindt de aanpak om radicalisering op scholen op te sporen te licht. Docenten moeten veel sneller de wijkagent of de AIVD inschakelen, zegt Kamerlid Potters.

Om radicaliserende jongeren tegen te gaan, gaat de overheid speciale trainingen voor docenten aanbieden. Ook moeten er een telefonische hotline en een landelijk interventieteam komen.

Buitencategorie

Potters vindt die maatregelen van minister Bussemaker van Onderwijs te weinig gericht. "Ik vind het prima als er een meldpunt is, maar radicalisering moet heel specifiek aangepakt worden. Het is niet hetzelfde als loverboys of pesten op school. Dit is echt iets van de buitencategorie en daar hoort een specifieke aanpak bij."

Potters wil dat de wijkagent of AIVD eerder ingrijpt. "Liever een keer te veel ingeschakeld, dan dat zo'n jongere ineens uit het klaslokaal vertrokken is."

Pas bij escaleren

Coalitiepartner PvdA is het niet eens met deze harde lijn. Kamerlid Jadnanansing wil dat er met jongeren gepraat wordt in de klas. "Een wijkagent moet er pas komen als dingen echt gaan escaleren."

Ze vindt dat de aanwezigheid van een wijkagent het signaal afgeeft dat er iets mis is, terwijl dat niet altijd het geval is. VVD'er Potters denkt dat op sommige probleemscholen het gesprek juist uit de weg gegaan wordt. 

Minister Bussemaker kan vanmiddag in een debat in de Tweede Kamer de kloof tussen PvdA en VVD proberen te dichten.

STER reclame