Monniken bij de tempel in Waalwijk Michael de Smit

De Buddharama-tempel in Waalwijk biedt de slachtoffers van zijn voormalige hoofdmonnik Mettavihari in een verklaring excuses aan.

De boeddhistische Thaise monnik misbruikte van 1974 tot minstens 1992 tussen de twintig en dertig leerlingen, onder meer in Waalwijk. Ook heeft zich een slachtoffer gemeld dat destijds in de buurt van de tempel woonde en op 12-jarige leeftijd door de monnik werd misbruikt.  

Voorzitter Toine van Beek van het huidige tempelbestuur zegt geschokt te zijn door het nieuws dat de NOS vorige week publiceerde. "Mijn eerste gevoelens tijdens het verwerken van het nieuws waren boosheid en medeleven", schrijft Van Beek. "Boosheid naar Mettavihari en medeleven met de slachtoffers. Het bestuur van Buddharama beseft dat dit nog een dagelijkse impact heeft."

Vertrouwenspersoon

Van Beek had vorige week  al contact met een eerste slachtoffer om te horen hoe het tempelbestuur het beste kan helpen. Slachtoffers kunnen inmiddels terecht bij vertrouwenspersoon Frank Uyttebroeck, die ook andere slachtoffers van misbruik in boeddhistische kring heeft begeleid en geen binding met de tempel heeft.

Uyttebroeck gaat onder meer een bijeenkomst van slachtoffers leiden. Die bijeenkomst is niet in de tempel zelf, zoals het NOS Journaal eerder meldde, maar op neutraal terrein.

Van Beek is ook met andere tempels en boeddhistische centra in gesprek over maatregelen die seksueel misbruik door monniken en leraren moeten voorkomen.

Meer informatie over seksueel misbruik in boeddhistische kring? Stuur een e-mail naar Bas.de.Vries@NOS.nl.

STER reclame