Minister Hennis-Plasschaert tijdens een eerder debat over het gebruik van giftige stoffen bij defensie ANP

In stof in twee gebouwen op de voormalige NAVO-werkplaats in Eygelshoven is afgelopen april het gevaarlijke chroom-6 gevonden. Ook zaten er zware metalen in het stof: cadmium, lood, kwik en uranium.

Minister Hennis van Defensie heeft de uitslagen van de metingen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Chroom-6, dat wordt gebruikt in verf om vliegtuigen en voertuigen roestvrij te maken, kan kankerverwekkend zijn. Hoe groot de risico's zijn dat het personeel in Eygelshoven gevaarlijke stoffen heeft ingeademd, moet blijken uit luchtmetingen in beide gebouwen, die op dit moment overigens niet worden gebruikt.

Personeelsbijeenkomsten

In het nabijgelegen Brunssum, waar ook voor de NAVO is gewerkt, heeft de GGD geen stof met chroom-6 aangetroffen. Wel zaten ook daar zware metalen in het stof.

Begin dit jaar hield het ministerie bijeenkomsten voor medewerkers die met de chroom-6-verf werken of dat in het verleden hebben gedaan. Daarbij bleek onder meer dat er zorgen waren over de risico's van het stof dat in de werkplaatsen is achtergebleven, vooral op hoger gelegen plekken, waar minder grondig is schoongemaakt. 

In reactie daarop liet Hennis op verschillende plaatsen nader onderzoek doen.

Gezondheidsklachten

Eerder dit jaar meldde zij de Kamer al dat op verschillende locaties werkplaatsen waren gesloten omdat bij spuitwerkzaamheden toch weer gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen.

Tot april hadden zich al meer dan 600 (ex-)medewerkers gemeld die denken dat zij gezondheidsklachten hebben gekregen door chroom-6. Voor de meest schrijnende gevallen is er een voorlopige schadevergoeding.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de aanhoudende problemen met de chroom-6-verf bij defensie.

Oppositiepartij SP wil dat Defensie zo snel mogelijk stopt met het gebruik van chroom-6 en D66 wil dat er extra capaciteit wordt ingezet om de stof veilig te kunnen gebruiken. 

STER reclame