Charles Kennedy vorig jaar september AFP

Britse oud-leider Lib Dems Charles Kennedy overleden

time icon

Oud-leider Charles Kennedy van de Britse Liberal Democrats is overleden. Hij was 55 jaar. De Schot leidde de Lib Dems van 1999 tot en met 2006. 

In 2005 haalde de partij met Kennedy haar grootste verkiezingssucces sinds 1920. De Lib Dems wonnen 62 zetels in het Lagerhuis. Begin 2006 stapte Kennedy op nadat hij bekendgemaakt had dat hij zich liet behandelen voor een alcoholverslaving. 

Kennedy werd in 1983 met 23 jaar het jongste parlementslid ooit op dat moment. Hij was lid van de Social Democratic Party, een voorloper van de Liberal Democrats. In 1999 nam hij het leiderschap van de Lib Dems over van Paddy Ashdown.

Invasie in Irak

In Groot-Brittannië is geschokt gereageerd op de plotselinge dood van Kennedy. Nick Clegg, die na de dramatische verkiezingsuitslag van vorige maand opstapte als partijleider, noemt Kennedy een uiterst getalenteerd politicus. "Hij was een van de zachtaardigste en kalmste politici die ik heb gekend. Ook was hij onwaarschijnlijk moedig, niet in de laatste plaats toen hij tegen de invasie in Irak stemde."

Kennedy stierf in zijn huis in Fort William, in Schotland. De doodsoorzaak is niet bekend, maar volgens de politie zijn er geen verdachte omstandigheden.

STER Reclame