Burgemeester Bernt Schneiders (PvdA) van Haarlem Gemeente Haarlem

"Wij hebben ruimte nodig om een goed veiligheidsbeleid te voeren en ik ben blij dat uit dit rapport kennelijk blijkt dat we daarin gehoor vinden in Den Haag." Dat zegt burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem, die voorzitter is van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Hij is blij is dat burgemeesters weer meer zeggenschap krijgen over de politie in hun dorp of stad.

Dat voornemen staat in een conceptnota van de leiding van de Nationale Politie, die in handen is van de NOS. In het plan krijgen burgemeesters meer te zeggen over welke misdaden in hun regio de politie vooral moet aanpakken. De macht om die prioriteiten aan te geven lag bij de korpsleiding in Den Haag, maar de samenwerking tussen de regio’s en op (inter-)nationaal niveau was beneden peil.

Oekazes

De Haarlemse burgemeester reageert positief. "De lokale beslisruimte leek toch wel wat te worden ingeperkt door allerlei oekazes vanuit het nationale niveau", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Zodat we straks niet alleen maar aan de leiband van Den Haag lopen.

Bernt Schneiders in het NOS Radio 1 Journaal

Volgens Schneiders is het niet zo dat de burgemeesters over het algemeen ontevreden zijn over de huidige werkwijze, "maar veiligheid is gewoon lokaal maatwerk en daar is de politie een belangrijke partner in".

Hij vindt dat de burgemeesters daarom de ruimte om de politie rechtstreeks aan te sturen moeten verdedigen "zodat we straks niet alleen maar aan de leiband van Den Haag lopen".

STER reclame